метъл за смет Grimaze

Група Grimaze: Искаме да оставим чист свят за бъдещите деца. Искаме бъдещите деца да се смеят. А вие?

“Метъл за смет  2“ ще разтресе Велико Търново

Младата метъл банда Grimaze ще забие тежки жици във  Велико Търново и заедно със своята орда от доброволци ще атакува парк „Света гора“ в името на чиста природа и по-добро бъдеще.

За втора поредна година групата тръгва на турне из България и сред избраните девет града се пада чест и на един от любимите им – Велико Търново. Входът за концертите е символичен, а средствата се използват за развиване на идеята „Да живеем в чистота“. Концертът в старата столица ще бъде от 21 ч. на 8 април, в бар „Рока Рола“. Акцията за почистване е на следващия 9 април от 14 ч.

 

На тема боклуци, музика и възпитание си поговорихме с единственото женско присъствие в групата – Мелина.

Има ли много „боклуци“ в България?

– Огледайте се наоколо по-внимателно и ще видите – няма нито едно място без хвърчащи найлончета и фасове по земята. Проблемът е в това, че каквото е навън, такова е и вътре, така че същият този боклук е и вътре в нас. Да, има много отпадъци и няма да станат по-малко, докато не поемем отговорността да въведем нова култура в общността ни, правейки правилните избори за себе си и за екосистемата, която сме.

Кой е най-масовият боклук, на който се натъквате?

– Най-масовите отпадъци са битови, последици на консумация – пластмасови бутилки, чашки, опаковки, мокри кърпички и други подобни. Проблемът с отпадъците не е само до това да не ги хвърляме извън обозначените места. Трябва ни цяла нова култура за разумно консумиране и уважение към себе си и към околната среда.

Споделете три елементарни неща, които вие правите в името на бъдещите поколения и които без проблем могат да станат неизменна част от ежедневието на хората.

Първо, ежедневно, като видим на земята отпадък, го взимаме и го хвърляме в най-близката кофа за боклук. Ако такава няма, носим си го в пликче в раницата или в джоба, докато не видим кофа.
Второ, като пазаруваме, си носим торби от вкъщи и когато си купуваме нещо, каквото и да е, избягваме излишни пластмасови материали, пликчета, салфетки и т.н.
И трето, остатъците от храна не ги хвърляме в кофата за боклук, а ги заравяме или просто оставяме до някое дърво, за да се подхрани почвата с тях.

Имате песен „Survival of the fittest” (”Оцеляване на най-приспособимия“). Вие сте избрали да останете в България и да се развивате тук. Какво според вас обаче пречи на голяма част от младите хора да се опитат да оцелеят в страната ни?

В песента ни “Survival of the Fittest” всъщност пеем за това, че човек трябва да събере сила и да се осмели да е искрен със себе си и с останалите. Да не се примирява с нещата, които не харесва, да поеме отговорността за промяна в свои ръце.

В страната ни поради една или друга причина масово отказваме да поемаме отговорност и да рискуваме комфорта си. Това ни вкарва в порочен кръг на негативизъм, закостенялост, мързел и невежество. Всичко става по-бавно, по-трудно, няма гъвкавост. Логично – човек, който иска да се развива, ще получи по-добри условия в други общества, в които горните проблеми са по-отработени, и затова си тръгва. Но колкото повече такива хора си тръгват, толкова повече се задълбочава порочният кръг.

Ние усещаме за правилно да сме тук и да направим, каквото можем. Да даваме жизнената си сила и енергия на мястото, в което сме родени. Има някаква романтика в това. Толкова хора са умрели за тая страна, че е абсурдно съвременните поколения да позволим земята ни да се разпродава и съсипва, за да могат някои душевно дебели хора да си гледат кефа, както се случва в момента.

Обичаме българските планини и изобщо цялата природата. Вярваме, че можем да живеем в прекрасна страна, но това няма да стане с гледане на телевизия и обсъждане кой за какво е виновен. Трябва всеки от нас да поеме отговорност и да действа. Още днес!

метъл за смет
личен архив

Какво би могло да мотивира децата и младежите да останат в България и да бъдат по-активни граждани на това общество?

 – Безспорно смятаме, че това са позитивните примери за активни граждани. Смятаме, че медиите трябва да обръщат много повече внимание на положителните събития и креативните личности, вместо боклука, който ежедневно се излива от телевизионния екран.

Всеки позитивен пример би бил пламък на надежда в сърцето на хората и евентуално – катализатор на активност и действия.

Отделно, родителите трябва да поемат отговорност за децата си през първите им 7 години и да правят с тях и около тях тези неща, които биха искали децата им да вършат като възрастни. Не може от 2-годишна възраст или по-рано на децата да им се слага таблет пред очите, за да могат родителите да се занимават с тях възможно най-малко.  С децата трябва да се ходи в планината, трябва да се спортува, да се рисува, да се четат книги, да се мисли и разсъждава, да се слуша и прави музика, да се работи, да се учат на труд. Как иначе в един човек да има развита воля, жизнена сила, любов към себе си и света, творчески ум? Няма как. Трябва всеки родител да поеме отговорността да развие тези качества у децата си.

Вие сте създатели на фондация „Музика за България“ и Rockschool. Кои са основните ценности, на които искате да научите своите ученици?

– Искреност – в комуникацията със себе си и останалите. Тази искреност, с която децата комуникират;
– Креативност и отворен към експерименти ум – по утъпканите пътеки няма да се открие нищо ново, затова трябва да се изследват непознатите пътища. С онази мистика, с която детето гледа Космоса;
– Любов – и тук имаме предвид любовта като вътрешно качество. Когато човек има любов в себе си, тя е за всички и всичко, не само за даден човек/предмет/идея;
– Поемане на отговорност и предприемачество – за да могат всички да развиват талантите и потенциала си и да ги подарят на света;
– Здрава работа и себеотдаване – вярваме, че ако човек обича нещо, той ще дава всичко от себе си в него. А ако не го обича, най-добре да спре да го прави.

Знаем, че много хора са резервирани спрямо метълите. Какви реакции получавате вие по отношение на комбинацията „ метъл – чистота“ и как им отвръщате?

Получаваме реакции на изненада най-често. За нас връзката метъл – чистота е неизменна, ако човек наистина носи метъла в себе си, а не е просто поза и суета. Метълът е изключително дълбока музика, която помага да изследваме дебрите на вътрешния си свят, заедно с всичките му нюанси и сенки. Ако човек има стремеж към това да поработи за вътрешна чистота, метълът е един здравословен начин да срещне себе си. Наскоро си говорихме с бандата, че ако не бяхме започнали да слушаме и свирим метъл, най-вероятно нямаше да чистим отпадъци днес.

Чувствате ли се вдъхновители на една добра кауза?

Радваме се като деца, правейки всичко, което правим, и това е най-важното. Ако някой друг също намери радост в тези идеи – прекрасно!

И за финал – малък стимул от личния блог на групата:

„Казват, че човек е това, което оставя след себе си. Ние искаме да оставим чист свят за бъдещите деца. Искаме бъдещите деца да се смеят. А вие?“

 

Официален сайт на Grimaze:  http://grimaze.com/

Официален сайт на RockSchool: http://rockschool.bg/

МЕТЪЛ ЗА СМЕТ 2 – Grimaze – Велико Търново: https://www.facebook.com/events/1940086042876930/

Да живеем в Чистота: https://www.facebook.com/jivotchistota/

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*