15 септември

Близо 700 първокласници и общо 8325 ученици започват новата учебна година във Велико Търново

8325 са учениците в старата столица, които ще влязат в класните стаи на 15 септември

6696 от учениците са възпитаници на финансираните от Общината училища, като са разделени в общо 317 паралелки. 1629 е броят на учениците в петте професионални гимназии в града, съобщават от Община В.Търново.

В 33 класа са разпределени децата, които за първа година ще престъпят училищния праг на 15 септември. Те са около 700, като най-голям е броят им в СУ „Емилиян Станев“, където годината започва със 7 паралелки – 159 ученици. По пет паралелки за първокласници има в ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. В тях ще се обучават съответно 121 и 123 ученици. СУ „Вела Благоева“ първолаците са 91, разпределени в четири паралелки. По две са паралелките в ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „Петко Р. Славейков“.

Най-малките ученици в селата Леденик, Самоводене, Водолей и Балван  ще се обучават в слети маломерни класове.

В детските градини и яслите във Велико Търново ще се грижат за 2568 деца.

Групите в детските градини са 86 на брой. Седемнадесет са групите за 5-годишните и 6-годишните деца от града, обхванати в задължителното обучение. В целодневните детски градини се обучават 566 от тези възрастова групи, други 158 са разпределени в девет полудневни форми към училищата.

В последната четвърта група на детските градини децата ще изучават английски език безплатно. Обучението ще бъде организирано от общинския Център за подкрепа и личностно развитие.

14 помощник-учители ще помагат в детските градини за първи път. Седем от тях нямат трудов стаж и ще бъдат назначени като стажанти. При желание от тяхна страна, помощниците ще могат да продължат да работят в детските градини. Идеята за тази новост беше подкрепена по време на срещата на младите учители този юни. Тя се проведе в местността Ксилифор по инициатива на ОУ „Бачо Киро“, като беше уважена и от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Материално-техническите бази на училищата и детските заведения в града са в добро състояние и предоставят необходимите условия за образователен процес

Извършени са текущи ремонти в класните стаи, санитарните възли, учебните кабинети и коридорите. Осигурени са основен и алтернативен източник за отопление през есенно-зимния период, както и пропускателните режими в учебните заведения. Няма незаети педагогически позиции, нито неправоспособни специалисти, така че на 15 септември новата учебна година ще започне нормално, уточняват от общинската администрация.

Детска градина „Слънце” е с изцяло обновена пристройка. ЦДГ „Здравец“ е с ново кухненско помещение и реконструирани санитарни възли. Покривите на ЦДГ „Ивайло” във Велико Търново, забавачката с. Шемшево и общинския Център за личностно развитие и подкрепа ще бъдат ремонтирани основно през новата учебна година. Сградата на ОУ „Димитър Благоев” също ще бъде ремонтирана. Към края си са обновителните дейности на детските площадки в ЦДГ „Соня” и ДЯ „Мечо пух”.

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*