скулптури
сн.: СБХ-В.Търново, творчески процес

5 мраморни скулптури ще разкрасят парка в кв.“Колю Фичето“

Скулптурите са част от проектите, разработвани от 9-има известни творци по време на провеждащия се във Велико Търново Международен скулптурен симпозиум „Пространства“ 

Авторите от България и Македония от няколко дни творят скулптури от дърво, метал и мрамор в откритото пространство пред корпус „Скулптура” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Вчера те представиха своите проекти пред обществеността в конферентния център на Изложбените зали.

Готовите скулптури ще бъдат разположени в различни обществени пространства според основния замисъл на симпозиума, който предвижда създаването на скулптурни обекти и пластики в екстериорна среда. 5 от тях – изработени от мрамор, ще обогатят атмосферата в парка на квартал „Колю Фичето“ в старата столица.

симпозиум скулптури
сн.: Община В.Търново

Симпозиумът се организира от Съюза на българските художници – В.Търново и Община В.Търново, като ефинансиран по общинската програма „Изкуство и култура”. Той се реализира в партньорство с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Арт център „Илинденци”, местния клуб „Св. Патриарх Евтимий” и „Илинденци мрамор” АД, с. Струмяни, Благоевградско.

Деветимата творци са доказали значимостта на своите художествени търсения в съвременната скулптура. Те са от различни поколения, носители на много награди.

Иван Русев е от София, завършва НХА със специалност „Скулптура“. Участва в много изложби у нас и в чужбина, носител е на наградите: „Артери“ – Испания /1985/, Голяма награда за скулптура на открито във Варна /1986/, Годишна награда за скулптура „Славяна“ /2004/.

Емил Бачийски е възпитаник на НХА, специалност „Метал“, има участия в повече от 150 изложби у нас и в чужбина. Има отличия от биеналета в Габрово /2009/ и Равена, Италия /2003/, Отава, Канада /2001/. През 2000 г. печели Голямата награда на СБХ от Националната изложба „Млади български художници“.

Свилен Костадинов е от Шумен, възпитаник на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, понастоящем преподава скулптура в пловдивската Академия за музика, танцово и изобразително изкуство. Многобройни са участията му в родни и международни изложби, симпозиуми. Автор е на различни паметници и скулптури, намиращи се в София, Пловдив и дори Малайзия. Паметникът на загиналите авиатори в Крумово е негово дело, както и възстановяването на 4 паметника в Пловдив. Носител е на почетен знак за цялостно творчество на Община Пловдив.

Георги Минчев е преподавател в Катедра „Скулптура“ на ВТУ. Реализира редица самостоятелни изложби и участва в много групови такива в страната и чужбина. Носител е на награди на СБХ, награда на името на Маргарит Цанев, 1-во отличие за екипно участие в конкурс за паметник на Васил Левски в Кърджали.

Венко Тонков е преподавател във ВТУ, през годините участва в редица изложби и симпозиуми. Негови монументални творби се издигат в Тутракан, Кърджали, в селата Полски Сеновец и Караисен, автор е и на паметната плоча на д-р Васил Берон във Велико Търново.

С редица творчески прояви и отличия в България и извън страната изпъкват и останалите участници: Милен Джановски – преподава графика във ВТУ, работи и с метал; Красимир Методиев – възпитаник на ВТУ, специалност „Скулптура“; Гордана Хаджи Николова от Македония – чест участник в местни симпозиуми и изложби; Мара Латева – също възпитаник на ВТУ, твори в областите графика, живопис и скулптура от дърво.

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*