3-ти март
сн.: Община Златарица

С празнична програма отбелязаха 3-ти март в Златарица

Десетки граждани на община Златарица участваха в тържеството по случай 140 години от Oсвобождението на България от турско владичество. Всички бяха закичени с трикольорна лентичка и получиха подарък  национално знаменце, информират от Община Златарица.

В знак на признателност към героите пред паметника „Майка България” бяха поднесени венци и цветя от кмета на община Златарица Пенчо Чанев и от председателя на местния Общински съвет Стефан Бранзелов, от представители на политически партии, детски градини и много граждани. Кметът Пенчо Чанев поздрави всички свои съграждани и гости с думите:

Днес е свещена дата за всички нас, защото на този ден преди 140 г. след 5-вековно османско робство България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на един малък, но   корав народ. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на една война. Тази война за нас, българите, е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство. На Трети март всички ние се покланяме в знак на признателност към онези храбри руски, украински, белоруски, финландски, румънски воини, които се сражаваха за нашата свобода. Отдаваме почит на всички смели българи, които доброволно се пожертваха в името на родината. Затова ние трябва да помним миналото и да знаем за трудния и дълъг път към свободата, по който са вървели Паисий, Левски, Ботев и всички знайни и незнайни борци за нашата независимост. Днес всички ние трябва да ценим високо тяхната саможертва и Свободата, която ни подариха…”.

Тържеството продължи с празнична програма в читалището на града, където участие взеха децата от Детска градина „Славейче” и ученици от СУ гр. Златарица, Пенсионерски клуб „Будители”. Рецитираха се стихотворения и се пяха песни във възхвала на героите, като със своите изпълнения участниците предизвикаха чувство на гордост у своите съграждани.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*