22 март
сн.: Община В. Търново

Даниел Панов: 22 март да стане Ден на българския дух /СНИМКИ/

Велико Търново отбелязва своя празник днес. Множество жители се събраха в центъра на града, за да присъстват на празничната програма, която започна с реч на градоначалника.

Кметът на общината инж. Даниел Панов поздрави своите съграждани и отправи предложение към бъдещите депутати в 44-ото Народно събрание –

22 март да бъде обявен за Ден на българския дух.

„С жест като този ще докажете, че сте истински родолюбци, че разбирате желанието ни да пазим свято и ревностно националната ни памет, да почитаме приноса и достиженията на предците ни, да учим децата на България да съхраняват българската идентичност, гордост и достойнство!“

22 март е не просто Празник на Велико Търново. Това е датата, на която през 1230 година цар Иван Асен II побеждава епирския владетел Теодор Комнин в битката при Клокотница, давайки на България излаз на три морета. В чест на значимата победа във Велико Търново е построена и изписана църквата „Св. 40 мъченици“. В нея е поставена известната Асенева колона, на която има надпис, даващ информация за Клокотнишката битка и политическото положение на страната ни по това време.

На 22 март великотърновци си спомнят и за благодетелите на града. Техните портрети са носени от ученици в традиционното шествие, което както всяка година тръгна от църквата „Св.40 мъченици“. Сутринта Великотърновският митрополит Григорий отслужи в нея света литургия, а представителите на местната власт и официалните гости положиха цветя на гроба на цар Калоян.

Проф. Иван Тютюнджиев – почетен гражданин на Велико Търново

Днес се проведе и тържествена сесия на Общински съвет – В. Търново, ръководена от председателя Венцислав Спирдонов. Важна част от нея беше връчване на званието „Почетен гражданин на Велико Търново”. С единодушно решение местният парламент реши новият почетен гражданин на града да бъде историкът проф. Иван Тютюнджиев. Той е номиниран от Академичния съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” за съществения му принос в проучването на българската историческа наука и особено на българската църковна история.

По време на сесията беше връчена и наградата „Велико Търново”. С нея беше удостоен актьорът Милен Колев, който има голям принос към театралното дело и култура във Велико Търново.

Руслан Мъйнов пя за великотърновци

На сцената пред сградата на Общината се състоя пъстър концерт, изнесен от местни музикални изпълнители и танцьори. Концертът започна със специално написана песен за Велико Търново, поздрав от певеца и актьора Руслан Мъйнов към жителите на старата столица.

Празничната програма продължава до края на деня със стрийт парад и прожекция на АВС „Царевград Търнов – Звук и светлина“. Денят ще завърши с пищна заря от плащад „Цар Асен I“ пред Царевец.

Днес свободни за посещение са крепостта Царевец и храмът „Св.40 мъченици“.

снимки: „Царевец вести“:

« 1 на 11 »
fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*