Еньовден, Златарица, билки
сн.: Община Златарица

21 рецепти с билки събраха златарчани в специален алманах

Пъстър празник се проведе в Златарица по повод Еньовден – 24 юни

За четвърта година в китния град Златарица отпразнуваха Еньовден с бране на билки, приготвяне на еньовски чай, викторина, посветена на билките, детска програма и с обичая Еньова буля. Акцент в тазгодишната програма беше изготвянето на Здравен алманах с билкови рецепти, който ще бъде попълван всяка година с предложения за народни лекове.

21 рецепти бяха събрани вчера в алманаха, сред които за чай от еньовче при възли на щитовидната жлеза и билкова смес от сушена царевична коса и плодове от хвойна при проблеми с бъбреците. Всички предложени рецепти са изпитани и предоставени с пожелание за здраве. Идеята е алманахът да се превърне в своеобразна енциклопедия на здравето. Той ще се съхранява в Градската библиотека, където всеки желаещ може да го допълни, като задължително впише името си, сподели за „Царевец вести“ секретарят на Общината Таня Лазарова.

Програмата беше открита официално в 9 ч. с литературно-музикална програма, в която взеха участие децата от Детска градина „Славейче“ и учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в града. С песни и танци те пресъздадоха летния празник, показаха знания за различни лековити растения и в специално оформен кът дори изработиха малка Енциклопедия за билки.

Неизменна част от тържеството беше минаването под еньовски венец, както и пресъздаването на обичая Еньова буля. В ролята на булята влезе 6-годишната Кристияна Пенчева, която наричаше китките на малките моми, определяйки коя за какъв момък ще се омъжи. По традиция момите още предната вечер са оставили китките си в мълчана вода, да нощуват на открито под трендафил.

В допълнение на празника децата от Центъра по превенция „Отворено сърце“ заедно със своите обществени възпитатели бяха приготвили билкови хлебчета и лечебни мехлеми. Всеки можеше да закупи и ръчно изработени сувенири и бижута, като средствата, събрани от тях, ще бъдат предоставени на едно от децата от Центъра за настаняване от семеен тип, за да участва в музикална проява на Черноморието.

Община Златарица организира Еньовден със съдействието на НЧ „Развитие – 1885“, Пенсионерски клуб „Будители“ и Център по превенция „Отворено сърце“.

автор: Станимира Колева

« 1 на 16 »

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

fb-share-icon20
Tweet 20

1 Comment Posted

  1. И тази година празникът Еньовден премина окъпан в много светлина, с аромата на билки, пременени и усмихнати хора дошли в местността Черничките – култово място за златарчани, за да си отпочинат и насладят на песните и танците на децата. За четвърта поредна година и децата от Центъра за превенция, заедно с нас, обществените възпитатели, поднесохме на съгражданите ни и гостите на празника нашите цветни и изненади, мехлеми и вкусотии. Адмирации към организаторите – толкова цветен, спокоен и организиран беше празника!
    Този ден ще помним и ще се молим: „Реченото да бъде сторено!“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*