паметник Васил Левски
сн.: Община В. Търново

146 години от обесването на Васил Левски отбелязва Велико Търново с програма

Със слова на почит, военен ритуал и исторически спектакъл ще бъде отбелязана годишнината от обесването на Васил Левски в старата столица

От 17,30 ч. днес, 18 февруари, пред паметника на Апостола на свободата в града ще бъде представена литературно-музикална композиция, озаглавена „Историята помни!“. Тя ще прозвучи в изпълнение на членовете на клуб „Млад възрожденец“ Виктория и Александра Маринови и Милен Николов, а неин автор е актрисата от местния театър Стефка Петрова.

Венцислав Спирдонов, който е член на Общински комитет „Васил Левски“ и председател на Великотърновски общински съвет, ще произнесе слово в памет на българския борец за освобождение. Следва заупокойна молитва, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, и военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност пред паметника на Левски.

Програмата за отбелязване на тъжната годишнина се организира от Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски“, Общински комитет „Васил Левски“ и Великотърновска Света митрополия, информират от Община В. Търново.

По повод годишнината паметникът на Левски беше основно почистен. За времето на протичане на програмата днес улица „Васил Левски“ ще бъде затворена за движение, информират от Общината.

МДТ „Константин Кисимов“ отбелязва годишнината от обесването на Апостола със спектакъла „Йоан, синът на Асен”

С историческия спектакъл „Йоан, синът на Асен” екипът на великотърновския театър ще изрази почитта си към делото на Апостола. Представлението ще бъде на 19 февруари, вторник, от 19 часа в голяма зала на театъра. Билетите за него са с цена 6 лв.

Почитателите на театралното изкуство ще проследят драматичната хроника, посветена на 800-годишнината от възцаряването на Йоан Асен II през 1218 г. Подписването на мирния договор с унгарския крал Андрей II, битката при Клокотница и решението за построяването на църквата „Свети 40 мъченици” в столицата Търново са основните исторически събития, представени в спектакъла.

Новата пиеса, създадена от актьора Иван Митев, е осъществено с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Режисьор е Александър Илинденов, пом.-режисьор – Стефка Петрова, сценографията и костюми – Лидия Къркеланова. В ролята на цар Иван Асен II ще видим Милен Иванов, Виктор Тезийски изпълнява ролята на епирския деспор Теодор Комнин и унгарския крал Андрей II. Детелин Кандев играе първия български патриарх Йоаким, Иван Митев е Александър – братът на Йоан Асен II, а Стефан Методиев – примасът Василий. В образа на княгиня Ана – първата жена на Йоан Асен II, се превъплъщават Силвия Шекилова и Лиляна Иванова. Ролята на втората жена на владетеля – маджарката Анна Мария, е поверена на Стефка Златкова, а нейната дойка ще бъде представена от Стефка Петрова.

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*