Независимост
сн.: Община В. Търново

110 години от Независимостта бяха отбелязани мащабно във Велико Търново

Над 20 000 жители и гости на Велико Търново се събраха във вечерните часове на празничния 22 септември пред крепостта Царевец, за да наблюдават кулминацията на тържествата по случай 110-годишнината от Независимостта на България.

Велико Търново е столица на честванията на годишнината от обявяването на Независимостта на България. В празничната вечер ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ изпълниха майсторски строеви хватки с оръжие, а председателят на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева прие почетния строй. Последва тържествена заря проверка, а след тържествени слова вечерта завърши с прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

сн.: Община В. Търново

Десетки хиляди души от цяла България и многобройни туристи от целия свят изпълниха града в празничните дни. Честването е под патронажа на премиера Бойко Борисов, а събитията са част от календара на Европейските дни на културното наследство, информират от Община В. Търново.

Програмата започна още в ранни зори в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ със света литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий. На службата присъстваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, евродепутатът Ева Майдел, председателят на най-голямата парламентарна група и депутат от Велико Търново Цветан Цветанов, депутати, общински съветници, представители на институции, организации и сдружения, общественици, жители и гости на Старата столица.

По традиция бяха положени цветя пред саркофага на великия български владетел цар Калоян. Актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ пресъздадоха паметния момент на 22 септември 1908 г., когато цар Фердинанд прочита манифеста, с който България обявява своята независимост.

сн.: Община В.Търново

Празничната програма продължи в крепостта Царевец, където с военен ритуал бе издигнато българското национално знаме. Последва официално слово на кмета Даниел Панов.

„Независимостта е резултат от единството между политици и народ. Когато сме обединени от общобългарска кауза, няма невъзможни неща … Съединение, Независимост, Сила – това са ключовите думи. Това е урокът от историята, в който ние всички трябва да вникнем. Това е истинската, съдържателната визия за Велико Търново, за всеки български град, за България! Единството е ключът към вратата, отваряща пътя към по-доброто бъдеще пред всички нас“, подчерта кметът.

Пред Пирамидата на Независимостта на Царевец бяха положени венци и цветя в знак на признателност към българските герои. Последва празнично шествие от Царевец до паметника „Майка България“, където също бяха поднесени цветя. Празничната програма продължи с шоу на военните оркестри от България, Полша и Украйна, участващи в Международния фестивал на музикантите с пагони, както и с концертна програма на великотърновски таланти, а в късния следобед Поли Паскова и формация „Гераците“ поведоха Голямото търновско хоро.

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*