Тодоровден в Арбанаси и лясковски села
сн.: Община В. Търново

Тодоровден в Арбанаси и Лясковско

Тодоровден или още Конски Великден се празнува за здраве на конете. Той се свързва с християнския светец Теодор Тирон, представян в българската иконография на бял кон. Българският народ почита светеца с редица обреди, като безспорно най-интересен е надбягването, известно и като кушия.

Всяка година във Великотърновска област се провеждат надбягвания с коне по повод Тодоровден. И тази не беше изключение – такива имаше в три лясковски села, а във великотърновския архитектурен резерват Арбанаси избраха най-гиздав кон в конкурс.

На Тодоровден в Арбанаси кобилата Огнено момиче (Fire Girl) спечели традиционния конкурс за най-гиздав кон

В празничния съботен ден – Тодоровден, Арбанаси се изпълни с посетители от различни възрасти, които с интерес проследиха конкурса. В него взеха участие повече от 20 ездачи от местния клуб по конен спорт „Калоян-92”.

Измежду всички първенец стана кобила Fire Girl със своята млада ездачка Йоана. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов лично връчи наградата на победителката. Второто място зае двойката Ирина Николова с кобила Кристин, а трето – Лоугън Саудърс с кобила Касида.

Поздрав по повод празника отправи към присъстващите кметът на общината инж. Даниел Панов. Той припомни, от древни времена българският народ почита конете, които са символ на устрема и победата. Великотърновският митрополит Григорий заедно с трима свещеници отслужиха благослов. Атрактивни демонстрации на езда допълниха празника в селото.

В Козаревец, Добри дял и Джулюница спазиха традицията на кушията за Тодоровден 

И тази година в селата Козаревец, Добри дял и Джулюница от община Лясковец беше отбелязан Тодоровден с конни надбягвания. Те бяха предшествани от водосвет за здраве и захранване на конете с обреден хляб, информират от Община Лясковец.

След ритуала по захранване в Козаревец нагласените за празника коне и магарета със своите ездачи преминаха тържествено през селото.  Кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова и кметът на селото Красимира Колева поздравиха присъстващите по повод Тодоровден, след което беше даден старт на надпреварата.

В кушиите се включиха 7 конски  и 2 магарешки впряга, както и петима ездачи. В категория „Езда” първенци станаха Йордан Янков от село Козаревец с кон Барика, второ място – русенецът Адриан Максим с кон Мърфи, трето място – Светлозар Йорданов от село Козаревец с кобила Амазонка Първа.

В категория „Конски впряг“ първото място за поредна година зае Мирчо Асенов от Дори дял с кон Голф. Димо Димов от Козаревец с кобила Мая е на второ място, а на трето – Светлозар Йорданов с кобила Сара.

Присъдена беше и награда за най-гиздав кон, която заслужи кобилата Амазонка Първа със собственик Габриела Стойнева от Русе. Отличията бяха връчени от председателя на местното конярско дружество Светлозар Йорданов, от д-р Гецова и г-жа Колева.

Ездачи и състезатели с каруци имаше и в Добри дял. Победителите получиха парични награди, грамоти и чувал зърно за своите коне. В надпреварата за конски впряг, където се включиха 6 впряга, победител и тук е Мирчо Асенов. На второ място се нареди Милен Карагьозов, а на трето – Емил Калчев. В ездата първи е Сабри Сабриев, а втори – Иван Костадинов.

Освен с езда и конски впряг в състезанията в село Добри дял от няколко години има модерна надпревара с мотокултиватори. Сабри Мехмедов грабна наградата за първо място тук.

Кушиите в село Джулюница бяха открити на стадион „Владислав”. За най-добре представилите се имаше грамоти, парични премии и награди от спонсорите. Почетен гост на празника беше футболистът Бончо Генчев. Събитието беше уважено също от лясковския кмет д-р Ивелина Гецова.

Най-добри в ездата бяха Иван Димитров и Севдалин Асенов. Първите три места в надпреварата с конски впряг се заеха от Иван Йорданов, Дончо Александров и Ганчо Николов. При магарешките впрягове на първо място е Пламен Йорданов, а на второ – Ивайло Йорданов.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*