Корона експрес
сн.: РИМ-В.Търново

Пътуване с ретро влак с парен локомотив и вагон на „Корона експрес“ по повод Независимостта

110 години от обявяването на Независимостта ще бъдат отбелязани във Велико Търново с историческа възстановка и атрактивно пътуване с влак по маршрута Г. Оряховица-В.Търново-Трявна. Билети за ретро влака се продават от днес

Годишнината от историческото събитие на 22 септември 1908 г. ще бъде отпразнувана тържествено с историческа възстановка във Велико Търново на 23 септември /неделя/, озаглавена „Посрещане на княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяване на независимостта на България“. На гара Трапезица ще бъде прочетен и манифестът на княза, след което желаещите да се потопят в българската история могат да направят пътуване с атракционния влак, теглен от парен локомотив и с включен в състава си вагон-салона на цар Борис III от композицията „Корона експрес“, информират от РИМ-В.Търново.

Атракционното пътуване ще започне в 11:50 ч. от гара Горна Оряховица. След пресъздаването на историческото събитие във Велико Търново /с начало 12 ч./ влакът ще продължи към гара Дебелец, гара Дряново, спирка Бачо Киро (Дряновски манастир) и Трявна. Престоят в Трявна е един час, след което в 15 ч. композицията се връща обратно до Горна Оряховица.

От днес вече са в предварителна продажба билети за пътуването и резервации, съобщават от БДЖ. Цената е 29 лв. за двете посоки със запазено място, като деца до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, но без седящо място. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на гарите и бюрата в София, Пловдив, Варна, Русе, Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново, Трявна.

Влакът ще бъде в състав от шест пътнически вагона, а по време на пътуването всички желаещи ще имат възможност да разгледат прикачения вагон на цар Фердинанд или да се снимат с парния локомотив.

Парният локомотив под № 16.27 е австрийско производство от 1948 г. Използван е най-вече в жп участъка Горна Оряховица – Стара Загора, разбираме от БДЖ. Локомотивът е възстановен в оригиналния си вид и освен него в Европа има запазена за движение още една машина от този тип, намираща се в Люксембург. 

Вагон-салонът от „Корона експрес“ е произведен през 1938 г. в Германия и е ползван като личен за цар Борис ІІІ. В него има общо 7 кабини, 11-местен салон и склад. Обзаведен е луксозно, а лампериите и дамаските са автентични.

Възстановката и пътуването на 23 септември са част от националните чествания на 110 години от обявяването на Независимостта на България под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. То е включено в Националния календар на Европейската година на културното наследство 2018. Организатори са Община Велико Търново, Регионален исторически музей – В. Търново и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД.

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*