конни състезания
сн.: Община Павликени

Павликени отбеляза Тодоровден по стар стил с конни състезания

Тодоровден по стар стил празнуваха в Павликени тази събота

„Нека заедно да направим така, че българската традиция да ни надживее!“, заяви пред празнуващите инж. Емануил Манолов, кмет на община Павликени.

Много жители и гости от съседни населени места се събраха в града за традиционните конни състезания. Те се състояха в различни дисциплини, в които най-добрите състезатели и коне бяха отличени с грамоти, статуетки и позлатени кончета. Както повелява традицията, празникът започна със захранване на конете с овес, а на ездачите беше предложена питка и вино.

След представяне на участниците в конните състезания за „Най-гиздав кон“ беше избрана кобилата Куинхед с жокея от село Върбовка Андреан Ангелов. Асен Минчев от село Бутово получи награда за „Най-добре украсена каруца„, преборвайки конкуренцията с оригинална украса.

За любителите на конния спорт се проведоха няколко дисциплини. В „Прескачане на препятствия“ първото място зае Андреан Ангелов с кон Куинхед, а на второ и трето място бяха съответно Тодор Танев с кобила Богиня от Павликени и Митко Атанасов с кобила Галя от село Бутово.

В дисциплина „Гладко бягане – кушия“ първенец е Младен Зорев с кон Вихър от Севлиево. Негови подгласници са Мишо Миленов с кобила Галя и Юли Бейков с кон Далас.

В дисциплината „Барел рейсинг“, която се проведе за първи път в Павликени, ездач и кон трябваше да препускат между варели. В това състезание, известно като уестърн дисциплина, победител стана отново Андреан Ангелов. На второ място се класира Станисав Стоянов с кобила Богиня, а на трето – Илия Стоянов с кобила Перла.

Награда беше присъдена и на най-младия участник в състезанията. Тази година тя отиде прие 16-годишния Симеон Митков от село Върбовка.

снимки: Община Павликени

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*