програма седмица
Царевец вести

Културни събития във Велико Търново преди Празника на града

Множество културни събития ще се състоят в старата столица в дните преди 22 март. Богатата програма предлага изложби, литературни четения, театрални постановки и традиционния за града Трабант фест.

Театрални постановки

От 19 ч. утре /9 март/ в театралния салон на Народно читалище „Надежда“ театър „Ажур пико“ ще представи спектакъла „Фенове“ на Елин Рахнев. На 15 март отново в салона на читалището от 19 ч. ще гостува „Театър 199“ с постановката на Мариус Куркински „Рибарят и неговата душа“.

МДТ „Константин Кисимов“ предлага на великотърновци комедията „Измамникът Тартюф“ на 17 март от 19 ч. /Голяма зала/ и детския мюзикъл „Четиримата близнаци“ – 20 март от 13,30, отново в Голяма зала.

Най-малките почитатели на театралното изкуство също ще бъдат удовлетворени. От 11 ч. на 11 март в НЧ „Искра“ ще бъде представена постановката „Спящата красавица“ на ДКТ-Търговище. Домакин е местният Театър ВЕСЕЛ. Постановката „От къде дойдоха бебетата“на ДКТ-Русе пък ще зарадва децата на 18 март, отново от 11 ч. в читалището. Също на 18 март в МДТ „Константин Кисимов“ от 11 ч. ще започне детският спектакъл „Карлсон и дребосъчето“.

Редица изложби в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

На 13 март от 17,30 ч. ще бъдат показани творби на старозагорски творци, представени от Художествена галерия „Стара Загора“. От 17 ч. на 15 март ще бъде открита изложба на ученици от Международната IB програма към Частна професионална гимназия „Американски Колеж – Аркус“. На 16 и 17 март от 17,30 ч. ще бъдат открити и живописни изложби на проф. Иван Бочев по повод неговата 70-та годишнина, както и на Йона Томова.

Мартенски четения, посветени на празника на Велико Търново, ще се състоят в Конферентната зала на ИЗ на 20 март. Началото им е 17 ч., а организатори са Община Велико Търново и Съюзът на учените в България – Велико Търново. От 17,30 ч. същия ден ще бъде открита изложба живопис с дарени платна на художника Иван Христов.

Представителна изложба на художници от Факултета по изкуствата в гр.Ниш, Сърбия, може да бъде разгледана от 20 до 31 март в графичната зала на ИЗ „Рафаел Михайлов“. На 21 март от 17,30 ч. ще бъде открита изложба „Луксът на XIX век“. В нея са представени предмети от луксозните домове на търговци и видни граждани у нас.

Регионалната библиотека също предлага интересни културни прояви

В утрешния 9 март жители и гости на града са поканени на представянето на книгата „На бял камък не стъпих“ на Стоян Цонев. Мястото на събитието е читалнята на РНБ „П.Р.Славейков“, а началният час – 17.

На 15 март от 17 ч. проф. Пламен Павлов ще представи книгата „Великите Асеневци“, а на 16 март от 17,30 ч. е представянето на книгата „Ще чакам дъгата: литературна критика, интервюта, етюди!“ на Владимир Шумелов в читалнята на библиотеката.

На 20 март от 15 ч. във фоайето на РНБ ще бъдат обявени номинациите от конкурса  за детско-юношеско творчество в областите литература и изобразително изкуство. Те се провеждат под надслов „Моят роден град“ на тема „Любимата ми библиотека“. По-късно, от 17,30 ч., в читалнята ще има среща-разговор с проф. Анчо Калоянов. Поводът е проведената от проф. Иван Станков анкета за неговия творчески и професионален път.

Осми Трабант фест ще се проведе във Велико Търново на 18 март

Програмата на традиционното събитие, радващо се на голям интерес, започва от 11 ч. пред сградата на Общината. Тук ще бъде направено представяне на участващите автомобили. Парад на участниците ще мине по следния маршрут от 12 часа:

ул. „Васил Левски“, ул. „Независимост“, ул. „Стефан Стамболов“, ул. „Иван Вазов“, пл. „Цар Асен I“, ул. „Н. Пиколо“, ул. „Ст. Стамболов“, ул. „Независимост“, ул. „Н. Габровски“, ул. „Краков“, бул. „България“, ул. „Мармарлийска“, ул. „Магистрална“, Търговски парк „Велико Търново“.

На горния паркинг на търговския парк от 13 ч. ще има състезания по майсторско управление.

Концерти

На 18 март от 17,30 ч. ще бъдат отбелязани тържествено 115 години от основаването на ТД „Трапезица – 1902“. Мястото е Голяма зала на Общината, където художествените състави на дружеството и гости от страната ще изнесат концерт.

Празничен концерт на ученици от Музикалната школа при Младежкия дом във Велико Търново ще бъде изнесен на 20 март. Той ще се проведе в зала 30 на Младежкия дом от 18 ч.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*