Гергьовден традиции
сн.: ЕМО "Етър"

Гергьовден – празник с древни традиции

Над 228 хиляди именици празнуват Гергьовден днес у нас. Водата и зеленината задължително присъстват в народните традиции за празника

На днешния 6 май – Гергьовден, почитаме християнския мъченик св. Георги Победоносец, избран за патрон на Българската армия. Празникът присъства в традиционния календар на балканските народи и има древен произход, който според някои изследователи има връзка с тракийския култ към конника.

Народните обичаи за Гергьовден са свързани със скотовъдството и плодородието. Извършва се първото обредно доене на овцете за годината, стопанските постройки и съдове за доене, както и къщите се украсяват със зеленина, която да предпазва от болести през годината. Традиционно е окачването на люлки и кантари на зелено дърво, като се смятало, че ако човек е качил килограми от предходния Гергьовден, то годината му ще е здрава и успешна, припомнят от ЕМО „Етър“.

Важна символика в българските традиции за Гергьовден има и водата. Вярвало се, че къпането в утринната роса на празника или във водоем ще донесе здраве. Самият св. Георги бил приеман за господар на пролетната влага, който „отключва“ всички извори, а ако вали дъжд на неговия ден, то той ще донесе благополучие.

Месят се обредни хлябове от най-бялото брашно и се приготвя агнешко месо. Преди да ядат от празнично подредената трапеза тези, които са скарани, трябва да си простят.

Свети Георги е представян в иконографията като воин конник или мъченик с кръст в ръка. Най-популярен е образът му на воин на бял кон, който побеждава змея – символ на злото.

Името Георги е най-разпространеното мъжко име в България по данни на НСИ за 2019 г. Носят го 158 017 души. Следващите го популярни имена у нас са Иван и Димитър. Общо именици на Гергьовден към края на миналата година са 228 501 души, от които 59 032 са жени и 169 469 са мъже.

Днес празнуват още Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо и други. Бъдете честити!

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*