хранително разстройство

Великотърновски ученици научават повече за хранителните разстройства чрез проект „Живот на килограм“

Психолози към проекта за превенция на хранителните разстройства „Живот на килограм“ беседват с ученици от СУ “Емилиян Станев” в старата столица

В два поредни дни, днес и утре, специалисти представят на подрастващите какви са опасностите за здравето, които се крият в стремежа към идеален външен вид. Ученици от 12 до 18-годишна възраст ще повишат знанието и разбирането си за влиянието на стереотипите и съвременните модели за подражание върху личностната самооценка. В беседите се обръща внимание и на връзката между отрицателните вътрешни преживявания, депресиите и храненето, както и за последиците от вече настъпило хранително разстройство.

Проектът „Живот на килограм“ е инициатива на организацията „Психодраматична работилница„, в която няколко дами психотерапевти провеждат обучения, базирани на психодраматичния метод. Чрез своя проект, насочен към подрастващите, те целят по един достъпен и творчески начин да запознаят аудиторията си с рисковете от хранителни разстройства и така да ги предпазят. За близо две години, през които се осъществява „Живот на килограм“, специалистите са работили с деца в над 20 училища в страната.

По статистически данни от 2011 г. регистрираните случаи на анорексия и булимия у нас са над 200 000. В последните години зачестяват случите и на т.нар. ортоексия, при която има прекомерен стремеж към здравословен начин на живот, който води до хранително разстройство. Боледуват по-голям брой момичета, отколкото момчета. Причините за тези заболявания са свързани с психиката и за да бъдат превъзмогнати, е нужна специализирана помощ както от диетолог, така и от психолог.

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*