Алеко кръстовище

В Чикаго именуват кръстовище на писателя Алеко Константинов

Решението беше взето тази седмица от Градския съвет на Чикаго, САЩ

Aleko Konstantinov Way ще се именува участък от няколко пресечки, намиращи се до West Irving Park Road и North Hamlin Avenue, пише местната медия BG VOICE. Инициативата за това, кръстовище в града да носи името на известния български общественик и писател, е на българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев.

Консулът обсъжда идеята с кмета на Чикаго още миналата година, а преди дни стана ясно, че градските съветници са дали съгласието си. Това е жест на почит към Щастливеца, написал пътеписа „До Чикаго и назад“, в който споделя своите впечатления от Америка в края на 19 век.

Тази година на 11 май /по стар стил/ се навършват 120 години от убийството на Алеко. Нашите сънародници в Чикаго ще почетат паметта му с културна среща, а кръстовището ще бъде открито официално на 7 май.

Мястото, което ще носи името на писателя от Свищов, не е избрано случайно. В близост се намира Първият български център. Тук е била и старата сграда на църквата „Света София“, а наоколо са живеели много български имигранти.

 

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*