честване Независимост
сн.: Община В.Търново

С палитра от събития Велико Търново е център на честванията за 110 години от Независимостта на България

Националните чествания, чийто исторически център е старата столица, ще бъдат под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Отбелязването на 110-годишнината от Независимостта е част от международната инициатива „Европейски дни на културното наследство“.

Изложби, концерти, историческа възстановка и много други събития се случват тази седмица във Велико Търново. Те са част от програмата за честване на 110-годишнината от обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 г.

Предпразничната програма за националното честване започна с откриването на изложба, посветена на значимия държавнически акт, както и на честването на празника през годините. Експозицията е подредена на паната пред Факултета по изобразителни изкуства, информират от Община В.Търново.

Велико Търново отново ще бъде домакин на Международния фестивал на военните оркестри в навечерието на 22 септември. Музикалното събитие започва на 21 септември в 16,30 ч. с дефилир на участниците по ул. „Васил Левски“. Същия ден е стартът и на популярния есенен празник „Нощ на Самоводската чаршия“ и съпътстващия го Фестивал на занаятите. В продължение на четири дни алеята на занаятите ще оживее чрез атрактивни демонстрации, открити уроци, изложения, изпълнения на улични артисти, концерт на певци и музиканти. Голямото събитие на Чаршията също е част от българския календар за Европейските дни на културното наследство.

В 19,15 ч. на 21 септември камбаните на Царевец ще проехтят в празничен звън. По този начин Велико Търново ще се включи в световната кампания „Нека камбаните звънят за мир“, инициирана от Германия. По същото време зад крепостните стени на Царевец ще бъде подредена изложбата „Звънът – миналото среща бъдещето”. Експозицията включва фотографии на камбани в целия Великотърновски регион.

Събитията в празничния 22 септември започват още в 7,30 ч. сутринта с празнична литургия в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“. Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. С военен ритуал в 10,30 ч. на крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, а по същото време трибагреникът ще се извиси и над крепостта Трапезица. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следват шествие до паметника „Майка България”, а пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.

В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”.

През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.

В 17,00 ч. на сцената пред Общината започва празничният концерт на Поли Паскова и формация „Гераците“. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове  по време на тържествената заря – проверка. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Празничната програма продължава на 23 септември с концерт на военните оркестри пред крепостта Царевец и с историческа възстановка и пътуване с царския влак.

В 12,00 ч. в неделния ден княз Фердинанд отново ще бъде посрещнат на жп гара „Трапезица“. Както преди 110 години, монархът ще слезе от царския влак и с манифест ще обяви Независимостта на България. В историческата възстановка участват близо 40 артисти, а в главната роля е великотърновският актьор Милен Иванов. Събитието е съчетано и с атракционно пътуване с царския влак „Корона експрес“, чийто маршрут е Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна.

В неделната вечер великотърновци и гостите на града ще могат да наблюдават ефектния триизмерен спектакъл „Царевград Търнов“. Шоуто започва в 21,00 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” и в пространството около Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът ще се вижда от цялата стара част на Велико Търново.

Праз тази седмица в програмата за националното честване се включват и ансамбъл „Българе“ с величествения спектакъл „Осмото чудо“, както и фотографът Радослав Първанов, който ще представи новаторския си проект „Аз съм Българка“, с който прославя красотата на страната ни и на българската жена.

Вижте програмата за седмицата по часове:

ЧЕТВЪРТЪК

20.09

17,30 ч. „Без граници“/ „Nolimited“ – изложба на Николина Джановска и Гордана Хаджи-Николова /Македония/ Изложбени зали „Рафаел Михайлов“
ПЕТЪК

21.09

16,30 ч.

17,30 ч.

 

18,00 ч.

 

18,30 ч.

 

 

19,00 ч.

20,00 ч.

Дефилир и откриване на Международен фестивал на военните оркестри

Представителна изложба на национален проект ”Аз съм Българка” на Радослав Първанов

”Историческата памет в цветове и багри” – изложба гоблени, автор Росица Бакалова

Европейски дни на наследството: Изложба „Звънът – миналото среща бъдещето” и включване в европейската инициатива „Нека първият им звън изрече думата „мир“

„Открий камбаната в галерията“ – анимация за деца и възрастни във връзка с Дните на Европейското културно наследство

„Осмото чудо“ – концерт-спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Българе“

Улица „Васил Левски“, пред Общината

Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

 

Крепост Царевец

Художествена галерия „Борис Денев“

 

ДКС „Васил Левски“

СЪБОТА

22.09

 

7,30 ч.

9,00 ч.

 

10,30 ч.

11,00 ч

 

11,30 ч.

12,30 ч.

 

13,00 ч.

14,00 ч.

14,00 ч.

15,00 ч.

17,00 ч.

18,00 ч.

19,00 ч.

20,15 ч.

110 години от Независимостта на България

Празнична Света литургия

Водосвет и освещаване на знамена, декламиране на Манифеста за Независимостта

Ритуал по издигане на знамената, официални слова, благослов

Поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта

Празнично шествие и полагане на цветя пред паметника „Майка България“

Шоу програма на военните оркестри от Международния фестивал

„Да изрисуваме първата велоалея на Велико Търново“

Безплатен пешеходен тур „По стъпките на българската държавност“

Концерт на любителски формации

Откриване на реставрирания Багрилов надпис

Концерт на Поли Паскова и формация „Гераците“

Голямото Търновско хоро

Строеви хватки, Тържествена проверка

Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, илюминации

 

Църква „Св. Четиридесет мъченици“

Църква „Св. Четиридесет мъченици“

Крепост Царевец, Царски дворец

Крепост Царевец

От крепостта Царевец

Площад „Майка България“

 

Местност „Боруна“

От крепостта Царевец

Пред Община Велико Търново

Хълм „Света гора“, до жп гарата

Пред Община Велико Търново

Пред Община Велико Търново

Площад „Цар Асен I”

Площад „Цар Асен I”

НЕДЕЛЯ

23.09

9,30 ч.

12,00 ч.

 

21,00 ч.

Шоу-спектакъл на военните оркестри от Международния фестивал

Историческа възстановка „Посрещане на княз Фердинанд на гара „Трапезица“ и обявяване на Независимостта на България“

Триизмерен мапинг спектакъл „Царевград Търнов“

Пред крепостта „Царевец“

Жп гара „Трапезица“

 

ХГ „Борис Денев“, паметник на Асеневци

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*