църкви Арбанаси, богослужения
сн.: РИМ-В. Търново

Църквата музей „Св. Атанасий“ в Арбанаси посреща поклонници на храмовия си празник

В църквата музей „Св. Атанасий“ в Арбанаси ще бъде отслужена църковна служба на 18 януари, когато е нейният храмов празник

За първи път от десетилетия средновековната църква музей „Св. Атанасий“ в село Арбанаси ще отвори врати за поклонници. Тази събота – 18 януари, в нея ще се състои църковна служба. Литургията ще започне в 12,00 ч., а за времето на богослужението входът в музейния обект ще е свободен, информират от РИМ-В. Търново.

Богослужението е първото от поредица от служби в средновековните църкви музеи в Арбанаси, свързани с храмовите им празници. Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, получила подкрепата и съдействието и на великотърновския митрополит Григорий.

Църквата „Св. Атанасий“ с параклис „Св. Харалампий“ е построена през XVII век и е последната църква от времето на Късното средновековие, издигната в Арбанаси. Храмът е стенописан през 1667 г. от майстори зографи от художествената школа в Янина, Северозападна Гърция. Днес той е паметник на културата от национално значение.

Ценната стенописна украса изобразява пълния цикъл на Богородичния акатист, на св. Петка, св. Анастасия, св. Ирина, св. Екатерина, св. Атанасий Александрийски и др., както и цикъла на Христовите страдания и на Великите празници. Реставрацията на стенописите приключва през 1975 г., а сега в църквата е поставено художествено осветление.

Средновековните църкви музеи в Арбанаси отварят врати за богослужения заради силен интерес от страна на туристи и поклонници

Засиленият интерес към старинните църкви на Арбанаси стана причина те да бъдат по-достъпни за хората от тази година. Със специална заповед са определени редът и датите за църковни служби за храмовите празници, както следва: църква „Св. Атанасий“ – 18 януари, църква „Св. Георги“ – 6 май, църква „Св. Димитър“ – 26 октомври, църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – 8 ноември, църква „Рождество Христово“ – 25 декември.

В „Св. Атанасий“ ще могат да бъдат отслужвани опела и панахиди, а в „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – Света литургия, служби за кръщенета и венчавки.

За времето на богослуженията петте църкви ще приемат поклонници със свободен вход. Няма да бъде допускано паленето на свещи, с изключение на необходимите за службите и съпътстващия интериор. Миряните ще могат да запалят свещи в специално отредени и съоръжени места извън църквите.

Средновековните храмове в Арбанаси са едни от най-посещаваните музейни обекти на Регионалния исторически музей – Велико Търново за изминалата 2019 година. Над 49 хиляди са посетителите само в църквата „Рождество Христово“, като близо 88% от тях са чужденци.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*