изложба Алианц ИЗ "Рафаел Михайлов"
сн.: Община В. Търново

Творби на художници от страната показват в ИЗ „Рафаел Михайлов“

Изложба с конкурсен характер представя 105 творби на 58 художници във великотърновските ИЗ „Рафаел Михайлов“

Изложба с произведения от Националния конкурс за живопис, скулптура и графика на „Алианц България“ беше открита вчера във Велико Търново. Творци от региона бяха отличени с награди от конкурса, чиито организатори са „Алианц България Холдинг“ и Съюзът на българските художници, информират от ИЗ „Рафаел Михайлов“. Изложбата представя творби на художници от Велико Търново, Русе, Разград, Габрово и Търговище.

Авторитетно жури с председател проф. Димитър Чолаков и членове Иван Нинов, Кирил Мескин и Пламен Стефанов награди победителите, които по регламент имат право на участие във финалния кръг на конкурса в София. Наградата в категория „Живопис“ получи Красимир Русев с творбата „Изгубени в превода“. В категория „Графика“ отличието е за творбата „Естезика“ на Атанас Димитров, а скулптурата „Водопад“ на Румен Димитров получи наградата в третата категория.

Във финалния кръг на конкурса в София през октомври 2020 г. ще се представят още 16 творци от региона, номинирани от журито в категориите „Живопис“, „Скулптура“ и „Графика“.

В конкурса са участвали 65 автори със 145 творби. От тях след журиране до участие в изложбата са допуснати 58 творци с общо 105 творби. Почитателите на изобразителното изкуство могат да посетят експозицията във Велико Търново до 5 октомври.

Кметът на старата столица Даниел Панов уважи откриването на изложбата. Той подчерта, че художествените и визуални изкуства винаги са в основата на облика на Велико Търново като историческа, духовна и културна столица, а със своето дело творците правят много за популяризирането и доброто име на града.

Г-н Панов каза още, че великотърновските художници са поканени да представят страната ни в словашката столица Братислава през ноември. Поканата е получена в разговор с българския посланик в Словакия Йорданка Чобанова.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*