Христо Ботев паметник
сн.: Р. Грънчаров, източник: Фейсбук страница на Даниел Панов

Програма за отбелязване на Деня на Христо Ботев и откриване на негов паметник във В. Търново

Паметник на Христо Ботев ще бъде открит днес официално във Велико Търново. Реставриран мраморен бюст на българския революционер и поет е поставен пред сградата на Централна поща

Миналия месец кметът на Велико Търново Даниел Панов и ректорът на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. Пламен Богданов подписаха споразумение, с което висшето учебно заведение дарява на Общината мраморния бюст на Ботев, който се пази над 40 години във военния университет.

Паметникът на Христо Ботев е бил поставен на входа на Арката на генералите в града в началото на 50-те години на миналия век. Тогава във Велико Търново е била разположена Школата за запасни офицери „Христо Ботев“. След 1978 г., когато Военното училище е преместено в настоящия си корпус, паметникът е демонтиран, информират от Община Велико Търново.

Родолюбивата инициатива за монтиране на паметника на Христо Ботев е подета от Общобългарски комитет „Васил Левски“ и Фондация „Христо Ботйов“. Начинът, по който околното пространство край паметника е дело на арх. Драгомир Йосифов.

„Паметникът на Ботев ще бъде израз на нашата почит, която дължим както нему, така също на съпругата му и на дъщеря му – Венета и Иванка Ботеви, също свързани с нашия град. Именно Търново е и първият град, в който 2 юни е честван като ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България“, коментира Даниел Панов.

Програма по повод 2 юни – Ден на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, във Велико Търново

11,40 ч.  Градинката пред сградата на Български пощи – Изпълнения на Смесен хор за обработен фолклор „Пъстра китка“ от с. Самоводене, с художествен ръководител маестро Георги Янков.

12,00 ч. Сиренен вой – минута мълчание в памет на героите на България. Приемане на строя на Почетния караул.

Откриване на паметник на Христо Ботев. Химн на Р България. Заупокойна молитва, отслужена от Негово Благоговейнство свещеник Давид Йовчев, и освещаване на паметника.

Официално слово на д-р инж. Даниел Панов- кмет на Община Велико Търново. Поднасяне на венци и цветя.

12,30 ч. Паметник „Майка България” – Литературна композиция „Спасена памет“, посветена на 143 год. от гибелта на Христо Ботев и изпълнена от Михаела Стоянова, Белослава Маринова и Иван Брайнов, ученици от ПМГ „Васил Друмев”.

Военен ритуал за поднасяне на венци и цветя на признателност.

12,30 ч.  Пред паметници „Васил Левски”, „Паметник на обесените”, „Стефан Стамболов”, „Велчова завера”, Паметна плоча на загиналите, гробовете на Венета и Иванка Ботеви – поставяне на часови, отдаване на чест и полагане на цветя.

Организатори на честването в старата столица:

Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общински комитет „Васил Левски“, Общонародна фондация „Христо Ботьов”- клуб Велико Търново, Великотърновска Света митрополия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*