фолклор концерт Аутентик
сн.: "Аутентик"

„Фолклор на кръстопът“ на група „Аутентик“ със спирка във Велико Търновo

Автентично и модерно се преплитат във фолклорните ритми на група „Аутентик“ (Outhentic), която ще зарадва великотърновци на 15 ноември в Читалище „Искра“.

След завладяващ концерт в София, Живко и Райна Василеви се насочват към старопрестолната столица, за да покажат как силата на традиционния български фолклор може да бъде съчетана с джаз и фънк елементи, както и ирландски, келтски и финландски мотиви. Ето какво споделиха пред „Царевец вести“ младите творци.

Като формация сте се отдали най-вече на българския фолклор. Кое и кой е повлиял най-силно на това, с което се занимавате?

Живко: Може би основната причина да се занимаваме с фолклор е баща ни. Още от малки той постоянно ни пускаше много такава музика и постоянно ни пееше. Вече след това, като ученици, ни хареса много и продължихме да се занимаваме. Българският фолклор е необятен и все още продължаваме да се учим и сме все така запалени по него.

В коя част от процеса на работа се чувствате най-удовлетворени?

Живко: Във всяка една част от работата има по нещо интересно! Разбира се, самата изява пред хората за мен е най-вълнуваща. Особено когато музикантите на сцената са добри, е нещо неописуемо! Играта между нас, как един започва една тема, друг я довършва, импровизираме и никога не се знае накъде ще отидем и какво ще бъде следващото нещо, което ще изсвирим.

Имате много изяви в чужбина. Къде усещате повече силата на музиката, която правите?

Райна: За щастие, имаме много изяви в чужбина, но е трудно да кажа къде усещаме повече силата на музиката. Усещаме я навсякъде, където и да сме, защото тя е вътре в нас и винаги ще е така. Прекрасно е, когато виждаме радост в очите на хората и когато ги накараме да се усмихнат, да забравят за проблемите си и да се пренесат в света на музиката, независимо дали сме в България, или извън нея.

Каква музика слушате и свирите в т. нар. „свободно време“, извън Outhentic?

Райна: Извън „Аутентик“ слушам много и разнообразна музика. Не се ограничавам по никакъв начин стилово и в зависимост от настроението ми в определения ден подбирам подходящата музика. Слушам групи като Jamiroquai, Pink Floyd, изпълнители като Eric Clapton, Steven Tyler, Jamie Cullum, Joss Stone, Ella Fitzgerald, Chet Baker и други.

През 2018 г. създавате и фондация „Аутентик“. Имате ли вече реализирани дейности с фондацията в страната и чужбина и къде ще насочите най-вече действията си?

Живко: Фондацията е факт от няколко месеца и е все още прохождаща, но вече има реализирани няколко проекта и още няколко предстоящи. Тепърва ще я развиваме. Имаме големи планове за нея и сме много ентусиазирани, така че ще изчакаме времето да покаже всичко останало.

Опишете ни с три думи това, на което търновци ще станат свидетели на 15 ноември.

Райна: Истинско, завладяващо и вдъхновяващо.

 

Заедно с Живко и Райна на търновската сцена ще излязат Борислав Илиев (китара) и Стоян Янкулов – Стунджи (ударни).

Ако желаете да бъдете завладени от магията на музиката, мястото е читалище „Искра“, 15 ноември, 18:00 ч. Събитието е безплатно и се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново.

автор: Маргарита Симеонова

*****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“ тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*