НВУ равнопоставеност
сн.: "Царевец вести"

Ученици наблюдаваха тренировка на курсантския батальон на НВУ за 6 май

Второкласници и третокласници от СУ „Емилиян Станев“ бяха гости на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново

Учениците от II“в“ и III“б“ клас заедно със своите учители гледаха част от тренировката на Представителния блок на НВУ „Васил Левски“ за парада на 6 май – Ден на храбростта и на българската армия. Вчера те наблюдаваха как се подготвят курсантите за това мащабно събитие, след което посетиха музея на военния университет.

Визитата беше по повод участието на двата класа в международен проект за равенството между половете – „Тя/Той равнопоставени в Европа“, в който великотърновското училище си партнира с други училища от осем държави. Целта на проекта е да  изгради разбиране у децата за мястото и ролята на жените в съвременното общество, да възпита толерантност към различните, равнопоставеност на половете във всички професии, каза за „Царевец вести“ класният ръководител на II“в“ Галина Гогева.

Любознателните ученици бяха посрещнати от подп. доц. д-р Невена Кръстева, която миналата година се включи в дейностите по международния проект с лекция на тема „Женските кариери в мъжките професии“. Тя им разказа за момчетата и момичетата, които се обучават във великотърновския Военен университет, за това, че той е един от най-големите в Европа. Впечатлени, част от децата дори проявиха отсега желание да учат там.

Двата класа се запознаха и с командира на курсантския батальон подп. Евгени Пенчев, от когото разбраха, че подготовката за големия парад в столицата продължава цял месец. Те дори получиха покана да посетят отново НВУ през октомври, когато курсантите ще положат клетва. След като изгледаха тренировката, малчуганите си поговориха с курсантите и дори се снимаха с бойни автомати.

Четирите момичета в батальона бяха разпитани с интерес от страна на учениците за това, как са се решили да се посветят на мъжка професия като военната. Те отвърнаха, че грубите неща се получават по-добре с малко финес и сравниха жените в българската армия с нож, който освен острие има и красива дръжка. Курсантките разказаха на децата и по колко много предмети се подготвят в университета и че се учат да бъдат както добри, така и лоши, когато се налага.

България е на 7-о място от всички страни членки на НАТО относно броя на военнослужещите жени,

каза подп. доц д-р Невена Кръстева, която е специалист в областта на психологията, лидерската подготовка, преподава също медийна политика и кризисен PR.

„В българската армия служат 15,1 % жени, което ни нарежда на челни места със страни като САЩ, Франция, Словакия, Унгария, Гърция. Това е добър показател за успешната политика на България в посока на джендър концепциите за равнопоставеност между половете, особено в сферата на сигурността. Военната професия доскоро беше чисто мъжка, а днес жени и мъже са на равно, премахнати са ограниченията за прием във всички видове специализации, т.е. и двата пола имат еднакви шансове, стига да притежават достатъчно качества и мотивация.“,

сподели още подп. Кръстева. Тя подчерта, че момичетата проявяват голям интерес към НВУ „Васил Левски“, но невинаги се справят успешно с множеството изпити за прием. Към момента в учебното заведение те представляват около една десета от обучаващите се.

« 1 на 11 »

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*