СУ "Георги Измирлиев" етнографски кът
сн.: СУ"Георги Измирлиев"

4-рима ученици са сред дарителите на новооткритата етнографска сбирка в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица

Преди дни в най-старото горнооряховско училище беше открит етнографски кът „Предци и наследници“

СУ „Георги Измирлиев“ започна новата учебна година обновено, осъвременено и в същото време с поглед в миналото, към родните традиции. В единствения в града училищен музей беше подредена нова сбирка, посветена на бита, трудовата дейност и занаятите на живущите в Горнооряховския регион в края на XIX и началото на XX век.

Всички изложени експонати са дарени от граждани, учители и служители в училището, както и ученици, разбираме от самото училище. В нея могат да се видят уреди и пособия, свързани с ежедневието на местното население, също и женска носия от XIX век, предоставена за сбирката от Маргарита Костова от с. Писарево.

Принос в обогатяването на етнографския кът имат и учениците Мария Великова /VI а клас/, Десислава Събева /V б клас/, Петър Василев и Елица Трифонова /IV б клас/, зам.-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева, дългогодишният директор на гимназията Емил Попов, бивши и настоящи преподаватели.

Дарителите получиха свидетелства за дарение по време на откриването от директора на СУ „Георги Измирлиев“ Криси Аврамова.

Красноречиво избраното име „Предци и наследници“ подсказва целта на етнографската сбирка – да срещне на едно място минало и настояще. Тук учениците ще могат нагледно да учат българската история и да видят особеностите на родния край, докосвайки се до автентични предмети. В къта ще се провеждат занимания по проект „Твоят час“ и ще се организират тържества.

Етнографският кът става факт със съдействието на Исторически музей – Горна Оряховица и етнографа Галя Чохаджиева. Неговите експонати ще се увеличават, обещават от училището.

снимки: СУ“Георги Измирлиев“

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*