пътуваща изложба Търновската конституция
сн.: Община В. Търново

Научете повече за Търновската конституция в пътуваща изложба

Пътуваща изложба разказва за изготвянето и приемането на Търновската конституция. Експозицията гостува във Велико Търново и е подредена пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ е част от събитията, посветени на отбелязването на годишнината от един най-важните държавнически актове в новата българска история. Тя представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, потрети и документи за тяхната дейности. Изображенията показват и моменти от изработването на Търновската конституция.

Експозицията може да бъде разгледана във Велико Търново до 17 април. Инициативата за нейното организиране е на Народното събрание, със съдействието на Държавна агенция „Архиви“.

Посветената на Търновската конституция пътуваща изложба гостува във всички областни градове в страната. Периодът на представянето ѝ във Велико Търново е специално подбран, за да съвпадне с датата 16 април, когато се навършват 140 години от приемането на първия основен закон на България.

информация: Община В. Търново

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*