Велико Търново, историческа и духовна столица
сн.: Община В. Търново

Официално: Велико Търново е историческа и духовна столица

Единодушно депутатите от 44-ото Народно събрание подкрепиха предложението град Велико Търново да бъде обявен за историческа и духовна столица на България

Общо 99 депутати, присъстващи в залата на парламента, дадоха своя глас в подкрепа на предложението за статута на старата столица. Предложението беше внесено от народните представители от ГЕРБ Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева и Станислав Стоянов, доц. Милен Михов от „Обединени патриоти“ и Симеон Симеонов от ДПС.

Идеята за обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица е на инициативен комитет от уважавани великотърновци. Тя беше подкрепена единодушно най-напред от Великотърновски общински съвет. Патриотичното начинание се заражда във връзка с националните чествания на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, чийто център е старата столица.

Като мотив се изтъква, че Велико Търново е неразривно свързан с историята на нашите земи, а в духовните представи на българите цели седем столетия – от 1186 до 1879 г., Търново е единствената възможна българска столица. В обосновката се казва още:

„В съзнанието и творчеството на водещите умове на нацията през ХVІІІ–ХІХ в. (Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев) царският град на Асеневци е символът на жадуваната свобода.

В най-славния си период като столица на Второто българско царство, Търновград е сравняван по своето величие с Рим и Константинопол. Градът е мощен фактор в културните процеси в цяла православна Европа, а Търновската патриаршия е най-голямото достижение в църковната ни история като народ.

След Освобождението най-важните актове на новата българска държава отново са свързани с Търново – приемането на първата Конституция, манифестът на княз Александър Батенберг за Съединението на Княжество България с Източна Румелия, обявяването на българската Независимост от цар Фердинанд“,

В подкрепа на предложението, от трибуната на Народното събрание се изказаха доц. Милен Михов и проф. Станислав Станилов. Доц. Милен Михов предлага законодателни промени, с които депутатите от всеки парламент – върховния орган в България, да полагат клетва във Велико Търново.

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов коментира:

„Честито, великотърновци! Мечтата на поколения наши предци се сбъдна. Още преди 140 години в Учредителното събрание Драган Цанков казва: „Ние имаме две столици: Търново – историческа и духовна, и София – правителствена“. От днес нататък отново ще бъде така! Благодаря на обществениците, с които се обединихме в инициативен комитет и за които Велико Търново винаги е бил кауза! Благодаря на всички, подкрепили предложението ни!“


информация и снимка: Община В. Търново

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*