Трифон Зарезан празник

Трифон Зарезан – първият пролетен празник на българина

– Трифоне, къде си?

– Под лозата, не се виждам от грозде.

– Догодина хич да не се виждаш!

14 февруари (1 февруари) е първият пролетен празник в българския народен календар, наречен Трифон Зарезан и почитан като Ден на виното и лозарите. На този ден се извършва обредът зарязване на лозята, с което се поставя началото на новата лозарска стопанска година.

Стопаните отрязват по няколко пръчки от средата или от ъглите на лозето, като поливат отрязаното място с вино и изричат благословии за богата реколта. Отрязаните пръчки се оставят на лозето, за да не се „дигне берекета“ от него, а с една от пръчките се свива венец. След ритуала се прави обща трапеза на лозето, а по-късно и по домовете, като целият ден е посветен на веселието.

На Трифон Зарезан в Северна България се избира Цар на лозята, който обикновено е уважаван и опитен лозар. Закичват го с венец от лозови пръчки и го носят на ръце или го теглят с двуколка из селото като на почетна обиколка.

Следите на празника Трифон Зарезан се търсят в култа към бога на плодородието, виното и веселието Дионис. В процеса на приемственост между езичество и християнство по нашите земи много езически богове и практики се преливат в християнската обредност. Такъв случаят и с християнския св. Трифон, роден в Мала Азия, който още съвсем млад излекувал от душевна болест императорската дъщеря със силата на молитвите си.

Днес народната традиция на празника Трифон Зарезан се спазва в редица населени места в област Велико Търново. С големи тържества и интересна програма преминава той в Сухиндол и Лясковец, Килифарево, еленското село Марян и др.

 

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*