Иваил цар

Торлака представя двете части на романа „Иваил цар“ във Велико Търново

Тази седмица великотърновци ще се срещнат с един от най-четените съвременни български писатели. На 28 ноември /сряда/ от 19 ч. в Клуб „Седем“ Стоян Николов-Торлака ще представи своя „Иваил цар“.

Добрите исторически романи са рядкост, но двете части на „Иваил цар“ определено спадат към тази графа. Книгите са такива, каквото е било управлението на владетеля: бурно, изпълнено с много битки, емоционално, противоречиво. А той самият е един от най-малко познатите, обаче и най-дълго помнените ни монарси. Пълководец, който уж е селянин, а побеждава многохилядни професионални армии. Цар, чието истинско име е споменато само веднъж в ръкописи на съвременници, а славата му не отшумява с десетилетия. Бил е начело на държавата по-малко от три години, но историята му и до днес вдъхновява.

Ивайло е един от символите на Велико Търново и един от най-обичаните владетели, макар нито да е от рода Асеневци, нито от друга знатна династия. Той е феномен не само в българската, но и в световната история с дързостта да посегне на живота на собствения си монарх във време, в което царят е поставен от Бога.

Подробности за събитието може да следите тук: Стоян Николов-Торлака представя книгите „Иваил цар“

Припомнете си интервюто за Царевец вести със Стоян Николов – Торлака тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*