Тодоровден
сн.: Община Лясковец, кушии в с. Козаревец

С конски кушии отбелязаха Тодоровден в Лясковско

Както всяка година, и тази жителите на лясковските села Джулюница, Добри дял и Козаревец организираха надбягвания с коне по повод празника Тодоровден.

Преди старта на състезанията в Козаревец празникът беше открит официално с водосвет и захранване на коне и магарета, информират от Община Лясковец. Гост беше кметът на общината д-р Ивелина Гецова. След това конско шествие премина по селските улици и посети имениците по домовете им.

Първо място в надпреварата при ездата зае Райза Сабрие Абил от Козаревец с кобила  Соня. Второ място заслужи Диян Руменов Христов от Горски Сеновец с кобила Габриела, а трети стана Георги Алексиев Иванов с кон Сорит.

В бързото препускане с каруци победители са Димо Димов с кобила Сара, а втори и трети се наредиха Райза Сабрие и Синай Османов. При магарешките впрягове първо място спечели Обрешко Обрешков със своето магаренце Пепа, а втори е Илия Йорданов с магарето Мима. Наградата за най-гиздав кон с файтон получи конят на Никола Енчев от Козаревец.

В Добри дял след тържествения водосвет и ритуала по захранването на ездачи и животни, извършен лично от кмета Стоян Стоянов, започна и същинската надпревара. Пръв в препускането бе ездачът Борис Йорданов, следван от Георги Радев и Иво Христов.

В надпреварата кон с каруца пръв финишира Мирчо Йорданов, а след него останаха Антон Антонов и Асен Христов. При състезаващите се с мотори под и над 125 кубика победители са Станислав Станимиров и Михаил Богомилов.

В Джулюница се събра многолюдна публика, животните бяха ритуално захранени, а местните свещеници отслужиха водосвет за здраве. Кметът Мариан Точев откри празника, след което на стадиона протекоха надпреварите. Призът за най-добър водач с каруца отиде при Иван Йорданов. Негови подгласници станаха Трифон Добрев и Дунчо Симеонов.

В препускането в категория „Най-добър ездач” пръв финишира Светослав Иванов, а втори остана Дончо Дончев. За най-гиздав кон беше определен този на Борислав Петков.

Награди за всички първенци ездачи и водачи на конски впрягове бяха осигурени от организатори и спонсори.

сн.: Община Лясковец, кушии в с. Добри дял

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*