Лапидариум Велико Търново, Духът на поета
сн.: МДТ "К. Кисимов"

Велико Търново: Лапидариумът на Археологическия музей става открита театрална сцена

Театърът във Велико Търново ще изнася концерти и спектакли в лапидариума на Археологическия музей през месец юни

Екипът на великотърновския театър МДТ „Констанин Кисимов“ възстановява своята спектаклова дейност с камерни концерти и драматични постановки. Те ще се състоят на откритата сцена в лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново, информират от театъра.

Спектаклите сред естествения декор на статуи и колони от римската епоха започват през юни.

„Община Велико Търново и Регионалният исторически музей първи ни подадоха ръка в тази трудна ситуация. От години работим в тясно сътрудничество с тях, а сега отново ни помагат, за което много им благодаря. Започваме срещите с публиката на живо с по-камерни форми, каквито са указанията на Министерството на културата. Те ще бъдат представени в лапидариума. Спектаклите, в които участва по-голяма част от състава на МДТ, ще бъдат изнесени на сцените в Летния театър и крепостта Царевец”, обясни директорът на великотърновския театър Васил Вълчев.

Г-н Вълчев отправи специална благодарност към ръководството и екипа на Регионалния музей за подкрепата и припомни, че сътрудничеството между двете културни институции датира от 2012 г. Той допълни, че програмата на театъра за юни вече е готова. Извънредното положение завари творческия екип броени дни преди премиерата на оперетата „Прилепът” на Щраус и прекъсна последните репетиции. Сега премиерата трябва да бъде на открита сцена, но все още не е ясно кога.

Предстои да бъде изготвена програма и за изявите през юли. Има предварително заложени ангажименти, а дали ще се реализират, зависи от това кога ще бъде отменена извънредната епидемична обстановка в страната.

Театрални събития в лапидариума през юни:

Първата среща с публиката в лапидариума е на 4 юни от 20,30 ч., когато ще бъде представен галаконцертът „Празнични гласове“. В него участват оркестърът и солисти на МДТ „Константин Кисимов”, а гост-диригент е Георги Патриков. В програмата са включени едни от най-обичаните оперни и оперетни арии и дуети, както и популярни канцонети.

На 11 юни от 20,30 ч. ще бъде представена постановката „Духът на поета” от Стефан Цанев.

На 16 юни от 20,30 ч. е концертът на хора на великотърновския театър с диригент Яница Брънзелова. Сред римските статуи и колони ще звучат произведения на български композитори, Прокофиев, Гершуин, Верди и др. Те ще бъдат изпълнени от мъжки акапелен хор, смесен акапелен хор и с музикален съпровод на пиано от Мария Добрева.

На 18 юни от 20,30 ч. с постановката „Червило” по съвременни американски автори.

Билети за спектаклите се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети ще се продават и на изнесена каса на входа на лапидариума от 19,30 ч.

***

„Царевец вести“ – новини от Велико Търново и областта

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*