Сцена на вековете 2019

„Сцена на вековете“ 2019 – седем вълнуващи фестивални вечери

Лятото е в разгара си, а с него наближава и традиционният оперен фестивал във Велико Търново, който всяка година привлича в крепостта Царевец многобройна публика.

Обичани оперни и балетни заглавия, както и симфоничен концерт представя IV Летен сезон на българските оперни театри – „Сцена на вековете“ 2019 във Велико Търново.

Програмата на традиционния оперен фестивал в крепостта Царевец започва на 13 юли с „Лебедово езеро“ на Имперски руски балет. 45 изпълнители ще излязат на сцената в първата вечер, пресъздавайки прочутия балет по музика на Чайковски.

На 20 юли Държавна опера-Бургас ще представи операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. Историята за китайската принцеса Турандот, която познава любовта, е под режисурата на Нина Найденова. Диригент е Найден Тодоров, сценограф – Борис Стойнов, а художник на костюмите – Цветанка Стойнова.

На 26 юли Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” ще се включи в „Сцена на вековете“ 2019 с оперетата „Теменужката от Монмартър” на унгарския композитор Имре Калман. Постановката е на Бойко Богданов, като екипът на Великотърновския театър ще постави за първи път произведението у нас в неговия оригинален вид. След края на постановката ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

На 3 август на оперната сцена в крепостта Царевец ще „оживее“ още едно произведение от Джакомо Пучини – операта „Бохеми“. Тя ще бъде представена от Държавна опера-Русе. Режисьор е Георги Симеонов, диригент – маестро Сунай Муратов. След спектакъла публиката ще има възможност да наблюдава светлинното шоу „Звук и светлина“.

На 10 август Музикално-продуцентски център Варна ще представи операта „Симоне Боканегра“ от Джузепе Верди, чието действие се развива през XIV век. Режисьор на спектакъла е Деян Прошев, който предлага една класическа постановка.

На 30 август на „Сцена на вековете“ 2019 за първи път ще бъде изнесен симфоничен концерт. Той е на Русенската филхармония и е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Почетен гост – диригент е Йордан Камджалов, а гост-солист е младият виртуозен виолончелист Атанас Кръстев.

Сцена на вековете 2019

Заглавията, върху които които Държавна опера-Русе и маестро Йордан Камджалов се спират, са най-известните не само у нас, но и в Европа. Сред тях на Царевец ще прозвучат Българската рапсодия „Вардар“ (1922) и „Българска сюита“ (1927). Концертмайстор е Мария Павлова.

Последното произведение в програмата на „Сцена на вековете“ 2019 ще бъде представено на 4 октомври от 19 ч. на цирковата площадка в кв. „Колю Фичето“. Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ ще поставят опера в цирка: „Палячи“.

Сцена на вековете 2019

Операта „Палячи“ на Руджиеро Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай и разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.

Режисьор е Огнян Драганов, диригент – Ивайло Кринчев, концертмайстор – Румен Какамъков, сценография и костюми – Каталин Йонеску- Арборе /Румъния/, хормайстор е Младен Станев. в постановката участват артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански“, солисти, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Всички представления, с изключение на „Палячи“, започват в 21 ч. в крепостта Царевец. Билети могат да се закупят в офиса на Туристическия информационен център (ул. „Христо Ботев“ №5) и в мрежата на „Ивентим“. Повече информация за спектаклите ще намерите на сайта на ТИЦ „Царевград Търнов“.

***

Оперният фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново е отличен с престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и е включен в платформата на Европейската фестивална асоциация. Фестивал „Сцена на вековете“ 2019 е под патронажа на министъра на културата на Република България Боил Банов.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*