кокоша чорба Козаревец
сн.: Община Лясковец

Стражишки кулинари обраха наградите в Празника на кокошата чорба в Козаревец

За седма поредна година в лясковското село Козаревец се организира кулинарна надпревара за най-вкусна кокоша чорба.

15 бяха казаните, приканящи с вкусен аромат всички присъстващи да вкусят от чорбите. Празникът на кокошата чорба се състоя в парка на козаревското читалище, където още рано в неделната сутрин участниците приготвиха своите огнища.

Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, кметицата на село Козаревец Красимира Колева и председателят на местното читалище Тодор Тодоров откриха празника, а йеромонах Димитър благослови традиционната проява и освети казаните. Докато къкрят чорбите, самодейци от общинските и гостуващи читалища и пенсионерски клубове изнесоха фолклорна програма.

Отборите, състезаващи се за приза „Най-добър майстор на кокоша чорба” бяха от Лясковско / Лясковец, Драгиживо, Мерданя, Джулюница, Добри дял, Козаревец/, от Стражишко /Асеново, Балканци, Кесарево, Камен/, от Горнооряховско /село Стрелец/. Кулинарите от Лясковец, Драгижево и Мерданя бяха толкова много, че бяха разделени на по два отбора от населено място. Всички те показаха майсторлък в приготвянето на чорба от домашна кокошка, което трая около 2 часа.

В близост до тях беше разположен и 100-литров кметски казан, в който кметицата на селото домакин и помощнички сготвиха чорба от козаревски кокошки. Тя беше раздадена на всички присъстващи.

кокоша чорба
сн.: Община Лясковец

Първенец за най-вкусна кокоша чорба стана отборът от стражишкото село Асеново

След като специално жури опита от всички състезаващи се чорби, бяха обявени победителите. Оценяващата комисия беше в състав Пламен Караджов, д-р Ралица Рашева и готвачът Борислав Банов.

Купи и плакети бяха раздадени на големите победители в кулинарната надпревара. Най-вкусна се оказа чорбата на представителите на с.Асеново. Втора награда заслужиха кулинарите от Кесарево, а трета – младежите от самодейната група към читалището в Драгижево.

Бяха раздадени и много поощрителни награди и грамоти. Призът за най-атрактивен етнощанд отиде при отбора на село Камен. Негов представител е и носителят на приза „Най-атрактивен готвач“ – Иван Прокопов.

Беше връчена и Специална награда на козаревския кмет, която е за цялостно представяне на отбор. Кулинарите от Камен грабнаха и това отличие.

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*