житената питка
сн.: Община Стражица, архив

Стражица в очакване на 6-ия Фестивал на житената питка и 1-вия Фестивал „Фолкстраж“

Традиционният за Стражица Фестивал на житената питка пази българската народна традиция, в която хлябът е на висока почит

На 16 октомври в града се събират и малки и големи, за да покажат своето уважение към хляба. На тази дата в световен мащаб се отбелязва Международният ден на прехраната, в който се припомня за гладуващите хора по света и за завишената консумация на храна от по-богати страни.

Протичащият под мотото „Никой на е по-голям от хляба“ стражишки фестивал и тази година ще предложи интересна програма, в което да се включат местните жители и гости от цялата страна. В центъра на града ще бъдат показани традиционни български хлебни изделия, а самодейни състави ще възродят автентични обичаи, песни и танци.

Два конкурса ще повдигнат празничното настроение – конкурс за възстановка на народен обичай и кулинарен конкурс „Житената питка“, в който ще бъдат отличени майсторските умения на участниците в приготвянето на различни тестени изделия.

Откриването на фестивала е в 10,30 ч. с празничен водосвет и разчупване на житена питка според традицията. От 11,30 ч. ще се проведат възстановката на различни обичаи и кулинарният конкурс, а музикалната програма започва в 13,30 ч.

Народната певица и гайдарка Владислава Христозова ще изнесе концерт от 16 ч., а в 17 ч. ще бъдат обявени и наградени участниците в конкурсите.

За първа година в Стражица се организира Фолклорен фестивал „Фолкстраж“

Той ще се проведе на 15 октомври /неделя/ на открита сцена на централния площад в града. Началото ще бъде сложена в 10 ч. Фестивалът е с конкурсен характер и е насочен към народните оркестри с певец/певица. Участниците ще бъдат оценявани от професионално жури, след което в 14 ч. ще бъдат наградени най-добре представилите се.

Класиралите се на първите три места ще бъдат отличени с плакети, дипломи за участие и парична премия. Предвидени са още различни награди: на кмета на община Стражица, на НЧ „Развитие 1895“, на генералния спонсор, на НС „Фолклорен извор“ и награда „Гласът на ФФ „Фолкстраж“, която е за певци/певици, както и Награда за най-атрактивен инструменталист.

Организатори на двете събития са Община Стражица и Народно читалище „Развитие 1895”.

*****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“ тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*