3-ти март
сн.: Община В. Търново

Стотици жители и гости отбелязаха 3-ти март във Велико Търново

Празничната програма по повод 140 години от Освобождението на България от османско владичество се проведе пред сградата на Община Велико Търново и в парк „Майка България“

Българското национално знаме се развя тържествено в днешния ден, в който България отбелязва своя национален празник. Градоначалникът на Даниел Панов подчерта в словото си, че Трети март е символ на новото начало, надеждата и възкресението на българския народ като свободен.

Преди 140 години е възстановена прекъснатата 500 години българска държавност. Нашият народ възвръща своята духовна, културна и политическа свобода! Сложен е край на онези тъмни времена за българската идентичност, материална и нематериална култура. Безспорен е приносът за свободата на руската армия, на хилядите финландци, белоруси, поляци, румънци и украинци, сражавали се по българските земи. Но безспорен е и приносът на нашите предци, за да бъде България на картата на Европа!

Свободата не ни е дадена даром! Трети март ни напомня защо е гордост, че сме българи. Всяко кътче на страната ни носи спомени за героизма, храбростта и себеотрицанието както на тези 30 000 български четници, сражавали се в Руско-турската освободителна война, така и на поколения български възрожденци и опълченци. Именно затова днес по-гордо и по-силно от всякога трябва да развеем българското национално знаме!

Празникът продължи с литературна композиция, представена от ученици от Природо-математическа гимназия, благослов и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника „Майка България“, информират от Община Велико Търново.

Както всяка година, на днешния ден се връчва Академичната награда на Община В. Търново „Трети март“. Тази година тя отиде при курсант старшина Деница Иванова, която е отличничка от НВУ „Васил Левски“.

сн.: Община В. Търново

Сред гостите на празничната програма, посветена на 140-годишнината на Освобождението, бяха областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, народни представители, делегация от побратимения град Твер, водена от председателя на Градската дума Евгений Пичуев, ректорите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, общински съветници, представители на институции, организации и сдружения.

сн.: Община В. Търново

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*