Средновековен Търновград
сн.: Община В. Търново

Над 140 участници от 5 държави във фестивала „Средновековен Търновград“ на Царевец

Реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна ще върнат крепостта Царевец в Средновековието с мотото „Вкусът на Средновековието“

В Международния фестивал „Средновековен Търновград“ във Велико Търново ще се включат над 140 реконструктори от пет държави. В него ще бъдат представени възстановки на бита, кухнята, изкуствата, занаятите и войнските умения на хората от XII-XIV век. Фестивалът ще се проведе от 28 до 30 юни на крепостта Царевец, информират от Община В. Търново.

За първи път във фестивала ще участва група за исторически възстановки от италианския град Бари. Познатата от миналогодишното издание украинска група „Спиритуал сезонс” ще има два вечерни концерта на Царевец /28 и 29 юни/. Ще звучат средновековни и келтски мелодии, поетични северни балади и стари славянки ритми. На фона на тематичната музика ще се проведат уроци по средновековни танци за посетителите на събитието.

На форума ще се представят и две румънски групи – „Кафява мечка“ от Букурещ и „Черният дракон“ от Брашов. Те ще се изявят с реконструкции на европейски бойни техники, приложни изкуства, плетене на ризници от XIII – XV в., занаяти на наемните „свободни дружини“ от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург (1360-1390 г.). Сред чуждестранните участници са и бойците от група „Бели орлови“ от Белград.

Сдружение за исторически възстановки „Чигот“, Сдружение за запазване на традициите „Авитохол“ – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София,  Сдружение „Верени“, група „Ериней“, клоновете на Национално дружество „Традиция“ от Панагюрище, Шумен и Велико Търново и над 10 свободни реконструктори ще са за поредна година сред българските участници в събитието. Сред новите български участници са реконструкторите от „Медовина“. Те са се специализирали в производството на алкохолната напитка от чист пчелен мед по средновековни технологии.

На фестивала „Средновековен Търновград“ ще гостува и група „Странстващата бъчва“, която онагледява средновековната кухня. Нейните членове представят стародавните кръчми като място за хранене, но и като културно и информационно средище.

Истинска атракция ще бъде огненият спектакъл „Палячи“ на едноименната група. Той ще бъде показан в съботната вечер /29 юни/ на откритата сцена до Двореца на Царевец.

Достъпът до фестивала е свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни от 18,30 до 21,30 ч.

Международният фестивал „Средновековен Търновград“ е сред най-мащабните събития за исторически реконструкции в страната. Той се организира за поредна година от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция” – Регионален клон Велико Търново.

Програма на „Средновековен Търновград“

Крепост Царевец, Велико Търново

28 юни (петък)

19.30            „Звезди над средновековен Търновград” – концерт и огнено шоу – група “Ериней“ и „SpiritualSeasons“, Двореца на крепостта Царевец /вход свободен/.

29 юни (събота)

10.00           Официално откриване на фестивала – площад „Цар Асен I“

10.15            Бойна демонстрация „Завръщане от поход“  – вход на крепостта Царевец

10.30–12.30  Демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

10.45             Боен турнир „Болярски меч“

11.00             Кулинарни презентации /първа част/

11.30             Урок по средновековни танци със „SpiritualSeasons“

14.00             Кулинарни презентации / втора част/

14.00–17.00  Демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

15.00             Турнир по стрелба с лък

16.00            „Справедливо възмездие“ /първа част/- бойна демонстрация в района на Двореца

18.30 -21.30  Концерт и огнено шоу с група “Ериней“ и „SpiritualSeasons“ /вход свободен/

30 юни (неделя)

9.00–14.00   Демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

10.00             Бойна демонстрация „Битка за кулата“ -Малката порта на крепостта

11.00            „Справедливо възмездие“ /втора част/ – бойна демонстрация в района на Двореца

11.30             Урок по средновековни танци със „SpiritualSeasons“

15.00           Обявяване на победителите в турнирите, закриване на фестивала.

 

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*