сн.: организатори

Първото по рода си рециклиращо почистване – в района на Самоводене

Сдружение „Свят на бъдещето“ и марката кауза „Zero Hero” тази седмица дадоха началото на поредица от рециклиращи почиствания в района на Велико Търново и страната.

Участниците в кампанията активно се включват в множество почиствания до момента. Това, което им прави впечатление обаче, е, че често по време на тези кампании се създава допълнителен боклук заради найлоновите чували и гумените ръкавици, които се използват. Освен това определен терен бива почистен, за да изглежда по-приветлив, но в действителност отпадъкът се премества от едно място на друго – бунището. Така той отново остава в природата.

Идеята за рециклиращо почистване е да се „спаси“ колкото може повече от този отпадък, като го насочи по предназначение. Първото почистване от този вид активистите осъществиха тази седмица на една от отбивките преди с. Самоводене.

Това е главният път Велико Търново – Русе. Там постоянно спират коли и много тирове. Има купища боклук, трупан с години, голяма част е под шумата или в почвата. Зад мантинелата буквално стъпваш само върху пластмаса,

споделиха от организаторите.

За целта на кампанията са използвани здрави чували от зебло, в които са събирани достатъчно чисти пластмасови бутилки и метални опаковки, които впоследствие отиват за рециклиране, а чувалите ще се използват многократно. Отпадъкът, който не може да бъде рециклиран, е събран в компостируеми чували, осигурени от „Биопак“ ООД.

По време на почистването са отделени и 406 броя пластмасови капачки, които ще бъдат дарени за националната благотворителна кампания „Капачки за бъдеще“.

Организаторите на почистването предизвикват всеки да преосмисли начина, по който живее, консумира и се отнася към отпадъка си!

Очаквайте скоро информационен клип с насоки как да осъществите рециклиращо почистване, както и интервю с организаторите.

рециклиращо почистване

Повече за кампанията тук.

 

автор: Маргарита Симеонова

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*