Общински съвет
сн.: Община В.Търново

Започват ремонти на над 50 къщи-паметници на културата във Велико Търново

Повече от 50 къщи паметници на културата в старата столица ще бъдат ремонтирани.

Това стана ясно днес на заседание на Великотърновския общински съвет. Става дума за стари сгради, които са частна собственост.

Над 10 са вече къщите, чиито фасади и покриви са били обект на строителни дейности, заяви по време на сесията кметът на общината Даниел Панов. Те се намират по улиците „Стефан Стамболов”, „Независимост”  и „Михаил Кефалов”. Реставрационни работи от такъв мащаб не са предприемани в града през последните 30 години.

Кметът Даниел Панов запозна Общинския съвет с текущото изпълнение на мандатната програма

Издадените строителни разрешения за строеж от 2015 и 2016 г. са двойно повече от тези, издадени през 2013 и 2014 г. Градът и общината се радват на засилен инвестиционен интерес, а безработицата за общината е под 3,5 %, за Велико Търново дори по-ниска – под 2 %.

Представителите на бизнес сектора са запознати с възможностите за финансиране по Програма „Конкурентоспособност“ и други финансови механизми по време на 16 информационни събития, които са проведени миналата година.

Около 800 хил.лв. ще бъдат вложени тази година в инфраструктура в населените места на територията на община Велико Търново. Други над 300 хил.лв. ще бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата и по линия на инвестиционната програма на Общината.

С 450 хил.лв. разполага Фондът по програма „Местни инициативи”. Чрез тази програма се финансират собствени проекти в малките населени места. Приоритетно ще се изразходват средства за ремонт на  улици, тротоари и площади в селата.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*