Радослав Първанов, проект Аз съм Българка
сн.: Радослав Първанов

Радослав Първанов: Има тенденция за връщане към българските традиции

Изложбата и филмът „Аз съм Българка“ на Радослав Първанов гостуват във Велико Търново като част от програмата за честването на Независимостта

Представителната изложба на габровския фотограф Радослав Първанов „Аз съм Българка!“ ще бъде показана във великотърновските ИЗ „Рафаел Михайлов“ от 21 септември до 10 октомври. След като новаторският му проект, целящ да възроди интереса към българските традиции и знакови места в България, обиколи голяма част от страната, дойде ред да бъде представен и в старата столица Велико Търново. Изложбата ще бъде открита на 21 септември /петък/ от 17,30 ч.

Фотографският обектив на Радослав е уловил красотата на българската природа, архитектура и на българката като свят образ, носител на изконни ценности. Сюжетите му са заснети в Балчик, Мелник, Плевен, Габрово, Шипка, Боженци, Рупите, Велико Търново и други места из страната. Припомнете си интервюто с фотографа за „Царевец вести“ тук.

През юни тази година националният проект „Аз съм Българка!“ беше показан в изложба по време на Седмицата на фотографията в Милано, Италия. Само за няколко дни той е посетен от над 6 хил. души и е приет много добре, споделя младият фотограф. Миналата година фотографиите бяха показани и в Народното събрание на Република България по повод 140 години от Шипченската епопея и от освобождението на Габрово. Голямо признание за труда на Радослав е изборът на неговия фотографски проект за събитие на годината в областта на културата в Габрово.

Давайки своя родолюбив пример, младият габровец смята, че все повече хора виждат надежда у младите и като цяло има тенденция за завръщане на традициите. Той се проявява и в интерес към българските носии, и към фолклорните събори. „Избрали сме нашият път да е свързан с България“, казва той и добавя, че с идването на успеха и признанието от това, което прави той и момичетата от проекта, расте и отговорността им.

„Аз съм Българка!“ – Продължението

През тази година Първанов започна снимки по втората част на своя проект, в който включва още много български градове и забележителности, сред които: Ловеч, Карлово, Асеновград, Стара Загора, Батак. В него участват повече от 20 момичета, избрани с конкурс. Авторът споделя, че вече 2/3 от продължението са заснети и всички следващи снимки са по-силни от предишните.

В новата част той показва повече от родната природа, включва и много дестинации, свързани с важни годишнини през настоящата 2018 г.: 170 години от рождението на Христо Ботев, 140 години от рождението на Пейо Яворов, 145 години от обесването на Васил Левски, 110 години от обявяването на Българската независимост.

Отново на преден план пленява погледа чистият образ на българката, пременена в красива носия. За нея фотографът казва, че „когато се усмихне, виждаш дете, а когато е сериозна – жена, която знае къде отива“. Много от народните носии на снимките са автентични и много скъпи, те представят характерното за даден край женско облекло.

Заедно със снимките се прави и филм за продължението, както и саундтрак към него с етно-хаус музика.

През следващата година Радослав Първанов планира да обедини двете части на „Аз съм Българка!“, а крайната му цел е да ги издаде под формата на луксозен албум-алманах с различни сюжети. В него освен снимки ще има и статии за местата, където са направени те. Изданието е замислено като енциклопедия за всеки български дом, която дава идеи за пътувания из страната. Не на последно място този албум ще представлява реклама на България. За осъществяването му са нужни парични средства, които все още се набират. Всеки, който желае да допринесе за патриотичната кауза на Радослав Първанов, може да го направи чрез дарение тук.

автор: Станимира Колева

 

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*