празник Велико Търново 22 март
сн.: Любомир Панайотов

Програма за празника на Велико Търново – 22 март 2019

Велико Търново празнува на 22 март с голямо общоградско шествие, празничен концерт и много други прояви

Празничният ден ще започне в 7,30 ч. в храма „Свети Четиридесет мъченици“ с литургия. Официалните лица ще поднесат цветя на саркофага на цар Калоян, след което кметът Даниел Панов ще произнесе слово.

В 9,45 ч. от площада пред крепостта Царевец започва голямото общоградско шествие, начело на което ще са ученици, носещи потрети на благодетелите на града. Шествието ще премине през центъра на града до сградата на Общината, където от 10:30 ч. ще започне празничен ритуал за издигане на знамената. Кметът д-р инж. Даниел Панов ще произнесе слово, а Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий ще изрече благослов.

В 11,00 ч. в залата на театъра ще се състои тържествената сесия на Великотърновски общински съвет. По същото време пред Общината започва първата част от празничния концерт. Публиката ще бъде зарадвана от Любо Киров, Севдалина и Валентин Спасови, ще се извие и голямо хоро.

Между 11,00 и 12,00 ч. в парк „Марно поле“ са подготвени много игри и забавления за деца с Дуо „BARBARONITE“.

В 12,00 ч. пред сградата на Община Велико Търново ще бъдат представени удостоените със званието „Почетен гражданин“, както и носителите на Награда „Велико Търново“. От 14,00 ч. на празничната сцена ще има концерт с участието на местни изпълнители и формации.

От 15 ч. в музей „Възраждане и Учредително събрание“ и НЧ „Надежда-1869“ могат да бъдат видени изложби, посветени на 140 години от приемането на Търновската конституция.

В 17,00 ч. пред Европейския център започва вече традиционното за празника на Велико Търново – 22 март, техно парти. 30 минути по-късно оттам ще тръгне 20-ото издание на стрийт парада. В 20,00 ч. е аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, а едновременно с шоуто небето над площад „Цар Асен I“ и крепостта Царевец ще бъде обагрено от зрелищна заря.

По случай празника на старата столица в Клуб 7 ще се състои „Диско парти на 80’s“, което започва от 20 ч.

Навръх 22 март Царевец, църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъдат със свободен вход за времето от 9 до 16 ч.

Безплатен пешеходен тур с беседа ще обхване както средновековния столичен град, така и църквите в кв. „Асенов“, информират от Община Велико Търново. Обиколката започва от 14 ч. от църква „Св. Димитър“ в Асенова махала.

Какво, къде, кога през март в старата столица вижте тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*