Прилепът, Сцена на вековете 2020
сн.: МДТ "К.Кисимов"

Оперетата „Прилепът“ ще бъде представена на „Сцена на вековете“ 2020

Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ участва със своето най-ново заглавие във фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец. Оперетата „Прилепът“ ще бъде представена на 31 юли от 21 ч.

С най-новото заглавие в своя афиш – „Прилепът“, великотърновският театър ще се включи в петото издание на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2020. Премиерата на откритата сцена на историческия хълм е този петък (31 юли) от 21 ч.

В оперетата „Прилепът“ участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Гост-режисьорът Гълъб Бочуков е автор и на сценичния вариант на оперетата, а диригент-постановчик е Игор Богданов. Диригент е Васил Вълчев, хореограф – Катя Богданова, хормайстор – Яница Брънзелова, а пом.-режисьор е Румяна Атанасова, информират от МДТ „К. Кисимов“.

Централните партии на Царевец ще изпълняват солистите Теодора Петрова, Симона Кодева и Момчил Караиванов. В спектакъла ще участва и гост-солистът Александър Баранов, който е започнал своята творческа кариера като оркестрант във Велико Търново, а сега покорява сцените в цялата страна като солист.

В ролята на Розалинда ще се превъплъти сопраното Теодора Петрова. В своята певческа кариера тя има участия в много камерни и оркестрови концерти, както и в турнета в Германия, Англия, Франция, Израел и Китай. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, където завършва класическо пеене. Има магистърска степен по класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Лауреат е на конкурса „Христо Бръмбаров” и е участвала в майсторски клас на оперната прима Райна Кабаиванска.

В ролята на Адела ще бъде Симона Кодева. През годините тя се изявява с успех на театралните сцени както у нас, така и в чужбина – Република Корея, Австрия, Германия, Италия, Норвегия, Швейцария, Франция, Белгия, Сърбия и Македония. Солистката на МДТ има магистърска степен по класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където се дипломира в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. Специализирала е в Лятната международна академия Прага – Виена – Будапеща в класа на проф. Надежда Книпова, както и в Академията за млади оперни певци „Борис Христов“ в Рим при Мирела Паруто. Участвала е в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Христина Ангелакова и Елена Филипова. Носител е на редица престижни награди от академични, национални и международни конкурси. Последното й признание е от 2019 г. – специалната награда от майсторския клас на Маестра Веселина Кацарова.

Тенорът Момчил Караиванов влиза в образа на Айзенщайн. Артистът е добре познат не само на оперната, но и на клубната сцена в страната. Той е бивш фронтмен на столичната ню уейв група „Мъртви поети“, наследници на „Нова генерация“. По-късно се развива и учи за оперен певец, заминава да живее, работи и учи в Италия. През годините е пял и в много оперни театри в целия свят.

Александър Баранов ще излезе на откритата сцена на Царевец като Алфред. Той е възпитаник на Музикалното училище „Проф. Веселин Стоянов” в Русе, а по-късно се дипломира със специалност „Музикална педагогика“ във ВТУ „Св. св Кирил и Методий”. Музикалната му кариера започва като оркестрант във великотърновския театър, но  след това и завършва оперно пеене в Нов български университет в София.

Билети за „Прилепът“ на „Сцена на вековете“ се продават онлайн в мрежата на eventim.bg и grabo.bg, както и на касата на МДТ „Константин Кисимов”. Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

Тази вечер (28 юли) актьорите от МДТ ще представят нов спектакъл във Велико Търново по повестта „Гераците” от Елин Пелин. В него участва целият драматичен състав на театъра, а режисьор е Невена Митева. Началото на спектакъла е от 19 ч.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*