Празник на хляба село Ресен

Празник на хляба за седми път организират в село Ресен

Хлябът от дълбока древност е символ на живота. Особено ценен е той за българина, който „запечатва“ своята почит към него в поговорката „Никой не е по-голям от хляба“. Именно това е и мотото на поредното издание на Празник на хляба във великотърновското село Ресен.

На 6 юли (събота) село Ресен посреща фолклорни изпълнители и майстори на домашни обредни хлябове от 6 общини

7-о издание на Празник на хляба ще се проведе тази събота в село Ресен. Мястото на събитието е салонът на местното читалище „Народна просвета 1874“, а началото е в 10:00 ч., информират от Кметство Ресен.

Празникът има конкурсен характер и участниците в него ще бъдат оценявани от жури. Програмата му включва представяне на автентичен фолклор в категориите: песни, индивидуални изпълнения и обичаи, както и кулинарна част, в която участниците ще покажат домашни обредни хлябове от своето населено място.

Освен заявилите участие представители от различни населени места, на ресенския Празник на хляба ще се изявят и гост-изпълнители:  танцово студио „Динамик” при Общински детски комплекс във Велико Търново,
група за стари градски песни към Клуб на пенсионера и инвалида „Надежда” с. Ресен, мъжка певческа група „Г. Измерлиев” към пенсионерски клуб „Елена Грънчарова” в Г. Оряховица и др.

В съботния ден ще бъде направено и изложение на продукция от местни хлебни производители, а гости и участници ще могат да вкусят от прочутите ресенски мекици и варено сладко жито.

Организатори на Празник на хляба са Читалищното настоятелство при НЧ„Народна просвета 1874” в с. Ресен в партньорство с Кметство с. Ресен, Община Велико Търново, Хлебозавод „Яна 1”, ЕТ „Фоер-Петър Добрев” – с.Ресен.

Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*