празник град Елена
сн.: Музей на Възраждането

Празникът на град Елена ще бъде отбелязан с онлайн програма

Град Елена празнува на 21 май – Ден на св.св Константин и Елена, по необичаен начин

Един от най-хубавите празници в историята на възрожденския град Елена е 21 май – Ден на светите равноапостоли Константин и Елена. Той е обявен за Ден на града преди 20 години, но за първи път ще премине по-различно, заради извънредната епидемична обстановка, информират от Община Елена.
Празникът на град Елена започна с църковно богослужение и водосвет от Великотърновския митрополит Григорий в храма „Успение на Пресвета Богородица“.
В 11,30 ч. в двора на Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“ ще бъдат издигнати знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена под звуците на съответните химни.
По същото време ще бъде излъчено онлайн видео приветствие на кмета на община Елена към гражданите, а непосредствено след него ще започне онлайн програма с изпълнения на талантливи деца на град Елена. От 21.30 часа ще има празнична заря.

Обръщание на кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев:

„Да живееш в интересни времена“ – философите не са единни дали това е проклятие или благословия, но е истина, че сме съвременници на нещо, което не се е случвало – изискване за тотална изолация и ограниченост на общуването в световен мащаб.

Така е и днес – имаме празник, но няма да празнуваме с обичайните концерти, шествия, изложби, детски забавления. Улиците и площадите ще останат тихи, но съм сигурен, че ще намерим време за размисъл, за да си дадем сметка колко прекрасно е да сме заедно с близките, приятелите, съгражданите, да посрещаме гости отблизо и далеч – все неща, които приемахме за даденост.

Знам, че трудните моменти ни правят по-силни, по-единни и скоро животът ще приеме обичайния си ритъм – градът ни ще става все по-приветлив и привлекателен, ще заобичаме по-силно и ще пазим чудесната природа, която имаме, защото всички ние сме обединени в едно и това е мисълта за по-доброто настояще и бъдеще на младите, тези, които са избрали да останат в родното гнездо. Ние вярваме в тях, защото те са тези, които ще продължат делото на предците, за да се говори и след години за Елена с любов и респект.

Здрави и разумни да бъдем и да излезем по-мъдри от изпитанието! И нека интересното време, в което живеем, приемем като благословия!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“

празник град Елена
сн.: Музей на Възраждането
fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*