оперен фестивал "Сцена на вековете" 2020
сн.: Община В. Търново

Оперният фестивал „Сцена на вековете“ 2020 започва с балета „Дон Кихот“

Крепостта Царевец отново е открита сцена за ежегодния оперен фестивал „Сцена на вековете“, който ще се проведе от 18 юли до 26 август

С постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус на 18 юли официално ще бъде открит Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2020 във Велико Търново. Спектакълът е продукция на Държавна опера – Стара Загора и е носител на престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“. Той ще бъде представен от 21 ч. на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец, информират от Община В. Търново.

Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян – премиер солист на „Щатсбалет“-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит. Той обогатява визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографични изразни средства.

Специално за фестивала е подготвена цялостна сценография за сцената на Царевец – крепостта ще бъде преобразена в цветовете на Испания. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. Постиженията на младия състав под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България.

На 18 юли в ролите на Китри и Базил публиката ще види примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и солиста Фиорди Лоха от Албания. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов ще дебютира в ролята на Санчо Панса. В останалите роли ще танцуват: Фредерико Пинто, Мартина Префетто, Клара Пла Ферер, Тсао Ю Чен, Ромина Славова, Франческо Бориело, Паскуале Казели и Сторм Норис, Станко Танев, Зорница Петрова и Елени Марку, Паскуале Казели, Ивайло Янев и др.

Програма на „Сцена на вековете“ 2020

18 юли (събота)  –  балет „Дон Кихот“, Държавна опера Стара Загора;

31 юли (петък) – оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус, най-новото заглавие от репертоара на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново;

14 август (петък) – операта „Атила“ от Джузепе Верди, съвместната продукция на Държавна опера – Стара Загора и Театро Лирико-Каляри (Италия);

21 август (петък) – Плевенската филхармония и Веско Ешкенази представят „Годишните времена“ на Антонио Вивалди и Астор Пиацола;

26 август (сряда) – опера „Хубавата Елена“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

Специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще бъде аудио-визуалното шоу „Цареград Търнов – звук и светлина“.

В съпътстващата програма на фестивала жители и гости на старата столица са поканени на „Вечер на мюзикъла“. Тя ще се състои на 20 август (четвъртък) в Летния театър с участието на Плевенската филхармония и Люси дяковска, диригент е Левон Манукян.

Оперният фестивал „Сцена на вековете“ 2020 се организира от Община Велико Търново и е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Големият културен форум е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е част от платформата на Европейската фестивална асоциация.

При представленията ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки. Билети ще се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*