Народно събрание във В. Търново
сн.: Община В. Търново

Тържествено заседание на Народното събрание се проведе във Велико Търново

Днес се навършват 140 години от приемането на Търновската конституция, а Велико Търново е център на националните чествания

44-ото Народно събрание на Република България проведе тържествено изнесено заседание във Велико Търново по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. То се състоя в сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание“. 211 народни представители се включиха в сесията, ръководена от председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева.

На тържественото заседание присъстваха кметът на Велико Търново и символичен домакин Даниел Панов, вицепремиерът Мариана Николова, президентът на България Румен Радев, министрите от кабинета, главният прокурор Сотир Цацаров, съставът на Конституционния съд, великотърновският митрополит Григорий, обществениците от Инициативния комитет, предложили обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България, представители на съдебната власт, адвокати и други лица.

Народно събрание във В. Търново

Заседанието започна с възстановка на събитията от 16 април 1879 г., представена от актьори от великотърновския театър. Пред присъстващите в залата оживяха страстите и патриотизма, владеели първите ни законотворци. Последва акапелно изпълнение на „Питат ли ме дей зората“ и химните на България и Европа, изпълнени от група „Пеещи камбанки“.

Сред най-вълнуващите моменти по време на сесията беше внасянето на оригиналния звънец на Учредителното събрание. Председателят на Парламента Цвета Караянчева спази изискванията за опазване на 600-годишния звънец реликва и сложи бяла ръкавица, за да възвести началото на заседанието. Под съпровод от барабани в залата беше внесен и оригиналът на Търновската конституция.

Цвета Караянчева Търновска конституция

„Преди 140 години на тази дата бе извършено дело на върховно родолюбие и държавна мъдрост. Днес ние, съвременните народни представители, имаме нечувания късмет да седим на скамейките, на които са били учредителите и благодарение на които ние днес сме тук. Те бяха титани, ние сме техни смирени наследници“,

каза във встъпителното си слово председателят Цвета Караянчева.

Последваха изказвания на председателите на парламентарните групи – д-р Дарина Дариткова (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП), Явор Нотев (Обединени патриоти), Мустафа Карадайъ (ДПС) и Веселин Марешки (Воля). Заседанието завърши с Обръщение към българския народ, прочетено от най-младите народни представители от всички парламентарни групи.

След края на сесията кметът Даниел Панов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поведоха голямо празнично шествие, в което се включиха народните представители, гостите на заседанието, както и стотици великотърновски ученици.

шествие Търновска конституция

Докато траеше тържествената сесия, младите хора се събраха в читалище „Надежда – 1869“ за открит урок, посветен на Търновската конституция и изнесен от учителката по история Антоанета Палангурска. Шествието достигна до паметника „Майка България“, където с военен ритуал бяха поднесени венци в памет на българските герои.

Националната гвардейска част зарадва всички със спектакъла „Искри“. Веднага след това младите таланти от ДЮФА „Българче“ поведоха празнично хоро, в което се включиха г-жа Караянчева и г-н Панов.

Кулминацията на тържествата е тази вечер в 20,30 ч. на площада пред Царевец, където ще се състои тържествена заря-проверка, ще има и прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

информация и снимки: Община В. Търново

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*