тържествено заседание на 44. Народно събрание в Търново
сн.: Община В. Търново

Велико Търново е център на честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция

Духът на Търновската конституция завладява Велико Търново на 15 и 16 април. 44-тото Народно събрание и Конституционният съд на Република България с тържествено заседание в града

Старата столица се превръща в център на националните чествания по повод 140 години от приемането на Търновската конституция, информират от Община В. Търново. Дните 15 и 16 април са наситени със събития, посветени на годишнината.

15 април

Тържествата започват в 10 ч. с научна конференция във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и  Методий“. Нейната тема е Търновската конституция и действащият към момента демократичен основен закон.

В 14 ч. в Народно читалище „Надежда – 1869“ ще бъде представена монографията на проф. д.и.н Милко Палангурски „Бащите на Търновската конституция“. Ще бъдат наградени и отличените ученици в конкурс, посветен на първия основен закон на България. В 15 ч. отново в читалището ще бъде открита изложбата „Дневниците на Народното събрание“.

В 16 ч. в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде представена експозицията „Учредителите. Търново и българската държавност“.

В 17 часа в залата на Учредителното събрание ще се проведе първо по рода си изнесено тържествено заседание на Конституционния съд на Република България. Церемония по връчване на почетен знак на Читалище „Надежда – 1869“ ще се състои в 18 ч. по случай 150-ата годишнина на културната институция. Вечерта на първия празничен ден ще приключи с концерт-спектакъл на ансамбъл „Българе“ в ДКС „Васил Левски“.

В града гостува и изложба, посветена на Търновската конституция.

16 април

Навръх 16 април в залата на Учредителното събрание ще се проведе тържествено заседание на 44-тото Народно събрание на Република България. Началото е от 10,30 ч.

Театрална възстановка ще „съживи“ събитията опреди 140 години. След акапелно изпълнение на химните на Република България и Обединена Европа от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, в залата ще бъде внесен оригиналът на Търновската конституция. Председателите на парламентарните групи и председателят на Парламента Цвета Караянчева ще направят изказвания, след което ще бъде прието Обръщение към българския народ по повод паметната годишнина.

Паралелно с тържественото заседание на Народното събрание, в НЧ „Надежда – 1869“ ще се проведе открит „Урок по Конституция“ за учениците от всички великотърновски училища. Открити уроци ще се състоят и във всички учебни заведения на територията на страната по инициатива на Цвета Караянчева.

В 12,30 ч. празнично шествие ще премине по главната улица на Велико Търново и ще стигне до паметника „Майка България“. В 12,45 ч. в центъра на града ще бъде представена тържествената церемония спектакъл „Искри“, в изпълнение на Националната гвардейска част и със съдействието на Министерството на отбраната. Следва празнично хоро, което ще поведат изпълнителите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“.

Вечерта ще приключи с тържествена заря-проверка на пл. „Цар Асен I” в 20,30 ч., след което ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, допълнен от празнични илюминации.

Инициативата за честванията е на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Основна роля за провеждането на събитията има и специално сформиран инициативен комитет от видни великотърновци. Той внесе предложение Велико Търново официално да получи статут на историческа и духовна столица на България, а 16 април – Денят на Търновската конституция, да бъде обявен за официален празник.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*