Музей на илюзиите Велико Търново
сн.: Царевец вести

Музей на илюзиите – новата забележителност във Велико Търново

Музей на илюзиите ще отвори врати във Велико Търново до края на февруари. В него ще бъдат изложени повече от 70 оптични и физични илюзии

Новаторски за града и за страната музей ще бъде открит този месец в старата столица. Музеят на илюзиите е идея на Сдружение „Аз, музеят“, което обединява млади великотърновски бизнесмени. Те решават да вложат средства и енергия за развитието на родния град, убедени, че Велико Търново би донесъл по-положителни емоции за туристите със съвременен атракцион, отколкото с поредния нов хотел например. Новата забележителност има и образователна насоченост. Тя ще представлява голям интерес за учениците, пред които нагледно ще се разкрият законите на физиката и особеностите на психологията.

„Велико Търново не успя да стане Европейска столица на културата, затова решихме да направим най-добрия музей на илюзиите тук, градът го заслужава. Подбрали сме най-доброто от всички подобни музеи в Европа и света“, сподели за „Царевец вести“ управителят на сдружението г-н Петър Бояджиев.

Музеите на илюзиите са хит в много градове по света през последните години. Целта на предприемчивите великотърновци обаче е по-оригинално представяне на света на илюзиите, в който е вплетена историята на старопрестолно Велико Търново.

Малко време не достигна на Музея на илюзиите във Велико Търново да стане първият такъв в България. През декември 2019 г. подобен беше открит в София, който обаче е част от верига музеи в Европа с еднотипни експонати. Тук е новаторството на търновското сдружение, което ще представи както вече утвърдени, така и напълно нови илюзии в своя музей.

Музей на илюзиите Велико Търново

Експонатите

Над 70 са експонатите в музея, които създават различни илюзии. Колекцията периодично ще бъде обогатявана, за да поддържа изследователския дух на посетителите. Експонатите са събирани от над 50 държави, сред които: САЩ, Тайланд, Виетнам, Финландия.

Илюзиите са разположени на 5-те етажа на сградата, в общо 14 стаи и една зала. Забавление и наука се преплитат в световноизвестната Стая на Еймс, Обърнатата и Огледалната стая, левитиращи кълба, 3D картини, Диск на Ойлер, холограми и др.

Безспорно най-голямата забележителност в Музея на илюзиите, която обаче ще бъде достъпна на по-късен етап, е художествено копие на крепостта Царевец. То е изработено от пясък и има размери 3,6 на 1,7 м. На пясъчната крепост ще бъде пресъздаван емблематичният за града аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина“. Автор на скулптурата, както и на част от останалите експонати, е художникът Дамян Бумбалов.

Препратка към търновската история е и интерактивна гледка към града отпреди 100 години, в която гостите ще се потопят чрез 3D очила.

Музеят на илюзиите се намира в центъра на Велико Търново, на ул. „Стефан Стамболов“ 1.

автор: Станимира Колева

error
fb-share-icon

1 Comment Posted

  1. Посетих такъв музей в Барселона. Много е забавно. Бих опитала и във Велико Търново като имам възможност.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*