модерно и народно изкуство
ТИЦ-Елена

Модерното изкуство и българските занаяти превземат Елена

Елена посреща две интересни събития за втора година, които ще се проведат паралелно на 1 и 2 април

Балканското градче ще бъде домакин на Фестивала на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ и Европейските дни на художествените занаяти. Откриването е на 1 април от 11 ч., на площад „Христо Ботев“, информират от Община Елена.
Второто издание на „Пъстър балкански свят“ предлага богата програма, в която ще се включат местни и гостуващи таланти. На няколко места в града ще бъдат оформени различни работилници – за захарни петлета, за рисуване на стъкло, за български носии, за танци – салса, хип-хоп и други. Хлебните къщи в Златарица и Велико Търново ще разкрият тайните на хляба в Туристически дом „Д-р Момчилов“, а в Бакаловата къща ще има място за отмора – хамачена градина от „Айляк Хамак“.
Посетителите на фестивала ще могат да се докоснат до съвременното изкуство и докато разглеждат артинсталация и фотоизложба. Талантливи деца ще радват еленчани и гости със свои изпълнения на площада, а вечерта ще се състои концерт.

Станете майстори занаятчии за ден

Едновременно с това в центъра на града ще бъдат разположени множество занаятчийски кътове, в които майстори ще демонстрират как се изработват много изделия от бита и народното изкуство. Всеки, който има желание, може да се включи в работилниците по керамика, плъсти, дърворезба, вретенарство, дантела и редица други интересни български занаяти. Участие в занаятчийските ателиета ще вземат и деца от Златарица.
С тези работилници по занаяти Община Елена става част от Европейските дни на художествените занаяти заедно с Габрово, Дряново, Севлиево и Тетевен. Така България ще се включи за трета година в атрактивното събитие, целящо да запази традициите и многообразието на европейското народно творчество.
Европейските дни на художествените занаяти се провеждат от 2006 година, като техен инициатор е Националният институт за художествени занаяти на Франция. Координатор от българска страна е Регионалното сдружение на общини „Централна Стара планина“.
Вижте програмата за двете културни събития в Елена:
фестивал на модерното изкуство
сн.: ТИЦ – Елена
fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*