мерки коронавирус Търново, Горна Оряховица
сн.: Община В. Търново

Превантивни мерки във Велико Търново и Горна Оряховица – отмяна на всички обществени събития

Кметът на Велико Търново Даниел Панов разпореди превантивни мерки срещу разпространението на остри респираторни заболявания

Кметът Даниел Панов разпореди предприемане на превантивни мерки срещу разпространението на остри респираторни заболявания, включително и във връзка със случаите на коронавирус Covid-19 в Габрово и Плевен. Превенцията е на базата на издадената вчера заповед на Министъра на здравеопазването, съгласувана е и с Регионалната здравна инспекция, информират от пресцентъра на Общината.

По време на заседание на цялото ръководство на Община В. Търново бяха набелязани следните мерки. До второ нареждане се отменят всички обществени събития във Велико Търново и общината, включително кинопрожекции, театрални постановки и др. Това се отнася и за събитията на открито. Отменят се и проявите, свързани с предстоящия празник на Велико Търново – 22 март.

Спортните прояви ще се провеждат без публика, а музейните обекти на открито и на закрито ще приемат посетители, но без екскурзоводски беседи.

Отменят се всички събития с участието на деца. Временно се преустановява работата на центровете за работа с деца и младежи, както и на клубовете на пенсионера и инвалида.

С помощта на „Гражданска защита“ всеки ден ще бъдат дезинфекцирани автобусите от градския и крайградския транспорт. Осигурени са дезинфектанти за детски градини, ясли, училища, обществени сгради, институции и др., както и пособия за дезинфекция на обувки.

През нощта по график ще бъдат обработвани с дезинфектант тротоарите, автобусните спирки и улиците.

Превантивни мерки и в Горна Оряховица

След заседание на общинския кризисен щаб във връзка с установените случаи на коронавирус Covid-19 у нас, се въвеждат превантивни мерки на територията на община Горна Оряховица.

Преустановяват се посещенията на културни мероприятия и кино, както и всякакви събития, в които участват деца. Спортните мероприятия да се провеждат без публика. Ограничава се потокът на граждани в сградата на Общината. Обслужването им ще се извършва само в Центъра за информация и услуги и в отдел „Местни данъци”.

В детските заведения се ограничава достъпът на родители навътре в сградите, като децата ще се посрещат и изпращат в обособени за целта помещения. Общината ще обезпечи детските и социални заведения с необходимите количества маски и дезинфектанти.

До второ нареждане се преустановява дейността на пенсионерските клубове не територията на общината, Клуба на инвалида, Клуба на слепите, Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

На автобусните спирки, жп гарата и обществените места, където има по-голямо струпване на хора, ще бъдат поставени информационни материали с превантивни мерки.

Препоръчва се на автобусните превозвачи, поделение „Пътнически превози” ЕООД, големите търговски обекти да спазват указанията на здравните институции за дезинфекция.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*