китара GuitArt Festival
Pixabay

Международният китарен фестивал GuitArt Festival ще се проведе за първи път във Велико Търново

Концерти, музикални ателиета и срещи с виртуози на китарата ще се случат в три поредни дни

В дните 9, 10 и 11 юни старата столица ще предложи професионално изживяване с китара по време на GuitArt Festival. Международният китарен фестивал се провежда за първи път в града чрез програма „Изкуство и култура” на Община Велико Търново.

Първото лице от международната музикална сцена, с което ще се срещнат великотърновци, е Тал Хурвиц. Младият китарист и композитор от Израел ще изнесе рецитал в Лапидариума на Регионален исторически музей на 9 юни. Той има зад гърба си мащабни изяви в различни страни, сред които Русия /“Дом музыки“/ и САЩ /“Jordan Hall“/.

Тал Хурвиц ще води и майсторски класове по време на феста. Те ще се провеждат с предварително записване от 10 ч. на 10 и 11 юни, а мястото е Художествена галерия „Борис Денев“.

В съботния ден /10 юни/ ИЗ“Рафаел Михайлов“ ще бъдат домакин на музикални ателиета. Начинаещите китаристи ще имат възможността да присъстват на лекцията на Боян Бояджиев от 14 часа. След нея публиката ще разбере повече за основните стилове и техники във фламенко от членовете на фламенко-уърлд-фюжън формацията „Дел Падре“. Началото на тяхното ателие е от 15,30 часа.

Китаристът от Канада Дейв Гудман ще се изяви вечерта от 19 часа в Лапидариума. След него местната публика ще се запознае с новия музикален проект на известните български китаристи Цветан Недялков от „Ку-ку бенд“ и Веселин Койчев – основател на „Джаз линия“, ръководител на ръководи първата у нас професионална джаз формация „Бели, зелени, червени“.

Цветан Недялков и Веселин Койчев ще проведат и музикално ателие на 11 юни в ИЗ“Рафаел Михайлов“. То ще бъде на тема „Импровизация в различни музикални стилове” и е с начален час 10. Музикално ателие ще направи и Дейв Гудман от 11,30 часа.

Закриването на GuitArt Festival ще бъде с концерт на формация „Дел Падре“, която и преди е гостувала в старата столица. Концертът ще бъде в неделната вечер на Паметника на „Асеневци“.

 

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*