синдром на Даун

Международния ден на хората със синдром на Даун отбелязаха в Свищов

„Обуйте своите шарени чорапи на 21 март, за да покажете, че светът е шарен и различен!”

21 март е обявен за Международен ден на хората със синдром на Даун. По този повод днес в Община Свищов гостуваха децата от Дневния център за деца с увреждания в града. Те се срещнаха с общинските служители и кмета Генчо Генчев и ги почерпиха с бонбони.

За да информират своите съграждани за това какво е да имаш такъв синдром, представители от Центъра залепиха ръчно изработени плакати във фоайето на Общината. Чрез тях те заявяват своята подкрепа за семействата, в които се отглеждат дечица с това заболяване.

Синдромът на Даун може да се прояви на един от 800 в световен мащаб. Той представлява най-често срещаното хромозомно заболяване, при което плодът получава три копия /тризомия/ на 21-ата хромозомна двойка. Оттук и символиката на избраната дата – 21.03, на която обществото да обърне внимание и към тези свои членове, често смятани за непълноценни. Всъщност хората с Даун могат да постигнат много в своето развитие при внимателна и целенасочена работа с тях. Те се отличават със своята доброта и усмивка, правейки света да изглежда по-цветен.

Денят се отбелязва за първи път през 2006 година на VI Световен симпозиум, посветен на синдрома на Даун, в Палма де Майорка. Инициативата за това е на Европейската и Международната асоциации, които целят  приобщаване на страдащите от това заболяване. Синдромът е кръстен на първия лекар, който го описва през 1866 година – британеца Джон Даун.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*