магистрала Хемус
сн.: Министерски съвет

1,35 млрд. лв. за магистрала „Хемус“ до Велико Търново

Със средствата, отпуснати от правителството, ще бъде изградена 134-километровата отсечка от м. Боаза след Ябланица до Велико Търново

Новината за финансирането на строителство на АМ“Хемус“ съобщиха премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Петя Аврамова, информират от Община В. Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов присъства на заседанието на Министерски съвет заедно с градоначалниците на Варна, Ловеч, Севлиево, Търговище и зам.-кмета на Плевен. Даниел Панов благодари на премиера Борисов и на правителството от името на всички 122 общини и 13 области в Северна България за поетия и изпълнен ангажимент.

„Магистрала „Хемус“ е от огромно значение за икономиката на север от Стара планина и чертае бъдещето на Северна България. Благодарение на правителството за магистралата вече няма да говорим за уточняване на трасета и срокове, а ще има реално изпълнение“, коментира Панов по време на заседанието на Министерски съвет.

АМ „Хемус“ ще преминава на около 13 км северно от Велико Търново, а планираните пътни връзки ще бъдат край с. Момин сбор и с. Поликраище. Дълги години трасето бе проектирано да отстои на повече от 40 км от старопрестолния град, а приближаването му е кауза на Даниел Панов още от първия му мандат. Промяната стана факт през 2015 г., когато трасето бе приближено до Велико Търново след продължителни разговори между Панов, тогавашния регионален министър Лиляна Павлова и представители на редица институции. Важна подкрепа оказа също народният представител от Великотърновски регион и председател на най-голямата парламентарна група в 44-о Народно събрание Цветан Цветанов.

При настоящето правителство АМ „Хемус“ бе определена като национален приоритет в сферата на инфраструктурата. Велико Търново бе домакин на две национални дискусии за необходимостта от изграждане на магистралата.

***

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“ тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*