22 март Велико Търново, културна програма
сн.: Община Велико Търново

Богата културна програма през месец март във Велико Търново

Изложби, театрални спектакли, литературни срещи и концерти изпълват месец март. Сред събитията от мащабната културна програма във Велико Търново са също Международният фестивал за анимационни филми „Златния кукер“ и небезизвестният „Трабантфест“

Поредица от събития във всички жанрове ще бележат целия месец март във Велико Търново, обяви днес Нелина Църова – директор на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“.

Един от акцентите в календара е поставен върху децата и учениците и като участници, и като публика – 12 събития са насочени към тях, както и пет куклени спектакъла. Кулминация ще бъде нов прочит на пиесата на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация“. Той ще бъде представен на 20 март в читалище „Искра“ от Театър „ВЕСЕЛ“ и Театрална студия към Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Седем изложби ще бъдат представени в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Експозициите включват мозайка, графика, живопис, фотография и още. На 22 март в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и Читалище „Надежда – 1869“ ще бъдат открити и две изложби с артефакти и документи от редица български музеи. Те са свързани с приемането на Търновската конституция.

Акцент в литературните събития са Мартенските научни четения, които ще се състоят на 20 март в ИЗ „Рафаел Михайлов“, както и премиерата на книгата „Забравеното Средновековие“ на историка проф. Пламен Павлов – 20 март в ритуалната зала на Общината.

Почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на няколко постановки, сред които и най-новото заглавие в афиша на МДТ „Константин Кисимов“ – оперетата на Имре Калман „Теменужката от Монмартър“. Премиерата е на 19 март, а на 27 март в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ е постановката „Антихрист“, създадена по романа на Емилиян Станев.

Многобройни са концертите и музикалните събития. По традиция през целия март на сцена излизат възпитаници на Младежкия дом, ученически и любителски формации. На 17 март в ДКС „Васил Левски“ румънската певица Inna ще гостува с новия си спектакъл. На 21 март в МДТ „Константин Кисимов“ е големият концерт на „Биг Бенд Велико Търново“ и „Джуниър Биг Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“ с гост-изпълнители проф. Илия Илиев /кларнет/, музикантите Пламен Павлов и Иван Памуков, певиците Нора Караиванова и Маги Джанаварова.

Програма за празника на Велико Търново 22 март.

Дните 23 и 24 март също са изпълнени с културни събития. Тогава във Велико Търново ще гостува Международният фестивал за анимационни филми „Златния кукер“, а прожекциите са подарък за малки и големи. Филмчетата ще бъдат излъчвани от 11,00 и 14,00 ч. в голямата зала на Общината.

На 23 март /събота/ ИЗ „Рафаел Михайлов“ ще са домакин на концерт с участието на тенора от Старозагорската опера Симеон Симеонов. Ще звучи музика от учителя Петър Дънов и световна класика.

Вечерта на същия ден е отредена за първото по рода си „Парти в парка“, включващо богата концертна програма. Очаква ни смесица от фолклор, поп и рок музика на живо с лазерно шоу и заря. Събитието ще бъде в парк „Марно поле“, а началото му е в 19,00 ч. Участници ще бъдат Атанас Пеев – каба гайда; група The Drivers, Джаз дуо „Хризантема“ (Румен Халачев – саксофон и Радослав Тодоров – клавишни); търновската рок банда КОВУ; Ивелина Романова – акустична китара, вокал; Калоян Паунов – акустична китара, вокал; Розалия Желязкова и Виктория Георгиева – вокални поп и джаз изпълнения; BunyVerse & Stan wav (Петър Йорданов-Бъни и Станислав Спасов-Стенли).

Съпътстващи събития за празника на Велико Търново са популярният Трабантфест, който ще бъде на 16 март, състезание по спортно ориентиране за купа „Трите хълма“ /22-24 март/, лекоатлетически крос на стадион „Ивайло“ /23 март/.

Месецът ще завърши с концерт на Лили Иванова в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ на 29 март.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*